Putin bi da vlada do 2036. godine

Svet 10. mar. 202015:06
Podeli:
epa07822570 Russian President Vladimir Putin visits the Vostochny cosmodrome ouside of the town of Tsiolkovsky (former Uglegorsk), some 180 km north of Blagoveschensk in Amur region, Russia, 06 September 2019. EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da podržava predloženi ustavni amandman koji bi mu omogućio da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima i ostane na vlasti.

Putin je podržao amandman koji je predložila proslanica Valentina Tereškova, a usvajanje amandmana praktično bi omogućilo Putinu da se ponovo kandiduje 2024. godine za predsednika i na toj funkciji ostane do 2036. godine, piše Njujork tajms.

Tereškova je prethodno predložila ili smanjivanje ograničenja predsedničkog mandata ili izmenu ruskog ustava kako bi Putin ponovo mogao da se kandiduje. Rusi će glasati o više ustavnih amandmana 22. aprila, javio je AP.

Putin je protiv smanjenja ograničenja mandata, ali podržao je ideju o izmeni ruskog ustava. Ruski predsednik trenutno ima 67 godina, a na predsedničku funkciju stupio je 2000. godine, što znači da je na vlasti više od 20 godina. Trenutni zakon limitira predsedničku funkciju na dva uzastopna mandata, a Putinov drugi šestogodišnji mandat ističe 2024. godine.

Putin u obraćanju pred ruskom Dumom, ipak, nije definitivno saopštio da će se kandidovati ponovo. Obraćanje je završio rečima upućenim narodu Rusije: „Siguran sam da ćemo zajedno uraditi još mnogo velikih stvari, makar do 2024. A onda ćemo videti.“