Prvi put u istoriji: Uspešan let helikoptera na Marsu VIDEO

Svet 19. apr. 202117:45
Podeli:
Mars Helikopter
Foto: NASA via AP

Helikopter "Indženuiti" američke svemirske agencije (NASA) rano jutros je izveo uspešno poletanje i sletanje na Mars, što je prvi kontrolisani let jedne letelice iznad površine druge planete, saopštila je NASA. Helikopter je stigao na Mars uz pomoć rovera "Prezervans", koji je sleteo 18. februara u krater Jezero, nakon sedam meseci putovanja.

Iz NASA-e poručuju da bi ovaj uspeh mogao otvoriti put za nove načine istraživanja na Marsu i drugim destinacijama u Sunčevom sistemu, poput Venere i Titana, Saturnovog najvećeg meseca.

Članovi misije u NASA-inoj laboratoriji za mlazni pogon (JPL) u blizini Los Anđelesa pozdravili su ovacijama i aplauzom kada su sa Marsa prosleđeni podaci da je letelica, teška 1,8 kilograma, izvela svoj prvi let od 40 sekundi, kako je planirano oko tri sata ranije.

Helikopter je leteo do visine od oko tri metra, ostao je na jednom mestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa.

 

 

Najnaprednije svemirsko vozilo koje je poslato na drugi svet, sletelo je na Mars nakon gotovo sedam meseci putovanja, čime je započela potraga za dokazima drevnog mikrobiološkog života na toj planeti.

Prvi video-zapis sa Marsa poslat je, zahvaljujući NASA-inom roveru.

Dok su prethodne letelice vraćale „filmove“, koji su zapravo samo slike spojene u GIF-obliku, „Prezervans“ ima kamere sa video mogućnostima. Rover ima ukupno 23 kamere, koje uključuju i zumiranje i mogućnosti boja.

NASA je takođe objavila prve slike sa leta helikoptera „Indženuiti“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar