Nestašica u Siriji: Prve posledice blokade Sueckog kanala

Svet 28. mar. 202113:25 > 13:27
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SUEZ CANAL AUTHORITY

Sirijske vlasti kažu da su počele da racionalizuju potrošnju goriva dok se blokada Sueckog kanala proteže na već šesti dan, odgađajući slanje nužnih pošiljki i pogoršavajući već postojeću nestašicu nafte u zemlji, piše Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Sirija je zaglibila u građanskom ratu od 2011. godine i suočava se sa teškom ekonomskom krizom. Već je sredinom marta najavila više poskupljenja benzina od ukupno 50 odsto.

Globalni lanci snabdevanja u problemu su od utorka kada se gigantski brod za prevoz kontejnera Ever Given nasukao i dijagonalno zabio u kanal, blokirajući ključni plovni put u oba smera.

Foto:EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES

Za razliku od ranijih tvrdnji da su za nasukavanje krivi udari vetra, šef uprave Sueckog kanala Osama Rabie rekao je u subotu: „Jaki vetrovi i vremenski faktori nisu bili glavni razlozi nasukavanja broda. Možda je došlo do tehničkih ili ljudskih grešaka“.

Sirijsko ministarstvo nafte reklo je u subotu da je blokada trgovinskog puta uticala na uvoz nafte i usporila dolazak broda koji je prevozio gorivo i naftne derivate iz vladinog saveznika Irana.

U iščekivanju rešenja situacije, ‘ministarstvo racionalizuje potrošnju i distribuciju dostupnih naftnih derivata’ kako bi osiguralo kontinuitet osnovnih usluga, poput pekara i bolnica, navodi se u saopštenju ministarstva.

Foto:EPA-EFE/SUEZ CANAL AUTHORITY

Ministar nafte Basam Tomeh rekao je za državnu TV da je teret trebao da stigne u luku Banias u petak. Dodao je da će se, ako se blokada kanala i dalje nastavi, brod možda preusmeriti oko Rta dobre nade, što je skupa zaobilaznica koju su mnoge firme morale da razmotre zbog blokade.

Pre rata, Sirija je uživala relativnu energetsku autonomiju, ali u poslednjoj deceniji izgubljeno je 91,5 milijardi dolara prihoda od ugljikovodika, rekao je sirijski ministar nafte u februaru.

Prijeratna proizvodnja bila je 400.000 barela dnevno, u poređenju sa samo 24.000 barela 2019. godine.

Foto:EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Do 80.000 barela dnevno dolazilo je iz kurdskih područja van vladine kontrole, gde se nalazi više od 90 odsto državnih rezervi.

Sirijska vlada za ekonomsku je krizu krivila sankcije zapadnih zemalja i posljedice finansijske katastrofe u susednom Libanu, koji je dugo delovao kao ekonomski spas Sirije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar