Protesti u Skoplju: Zastave „Velike Albanije“ i šok bombe

Svet 26. feb. 202117:39 > 17:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NAKE BATEV

Nekoliko policajaca je povređeno i napadnuta je ekipa makedonske novinske agencije MIA na protestima u Skoplju, u znak podrške osuđenima u slučaju petostrukog ubistva nazvanom "Monstrum".

Deo demonstranata je nosio albanske zastave i uzvikivao „Velika Albanija!“, a grupa sa  fantomkama na glavama je bacala kamenje na policajce, koji su u suzbijanju protesta koristili i „šok bombe“.

Državna agencija MIA je, pozivajući se na izvore u Ministarstvu unutrašnjih poslva, javila da je povređeno sedam polcajaca.

Polcijski kordon sa oklopnim vozilima je sprečio demonstrante da dođu do sudskog kompleksa, odakle su nameravali da priduže zo zgrade parlameta i vlade. Nakon što nisu uspeli da prođu kordon demonstranti su se razišli.

Foto: EPA-EFE/NAKE BATEV

U smirivanje demokstranata su se, prema izveštajima medija, uključili i poslanici opzicionih albanskih partija Alternativa i Alijansa za Albance, Skender Redžepi i Elmi Aziri.

Protesti su organizovani nakon što je u utorak Skopski krivični sud  u ponovljenom procesu „Monstrum“ ponovo osudio na doživotni zatvor trojicu muškaraca optuženih za petostruko ubistvo na Smiljkovskom jezeru kod Skoplja, a dvojicu na višegodišnje zatvorske kazne.

Foto: EPA-EFE/NAKE BATEV

Na doživotni zatvor za terorizam prvostepeno su osuđeni Alil Demiri i Afrim Ismailović, koji su poslednjih devet godina u bekstvu na Kosovu, kao i Agim Ismailović, dok je Haki Aziri osuđen za pomaganje, na devet godina, a Fejzi Aziri na 15 godina.

Sudija Ognjen Stavrev ocenio je da ubistvo četiri makedonska mladića od 18 do 21 godine i 45-godišnjeg muškarca koji je bio u ribolovu tog 12. aprila 2012. godine ne predstavlja „obični krivično-pravni događaj, već monstruzno sadističko ubistvo i likvidaciju dece koja su tek postala punoletna i jednog mladog čoveka“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar