Princ Vilijam: BBC pogoršao odnose mojih roditelja

Svet 20. maj. 202123:56 > 23:57
Podeli:
Princ Vilijam
Foto: ITN / PA Images / Profimedia

Princ Vilijam izjavio je danas da je intervju Martina Bašira sa princezom Dajanom doprineo pogoršanju odnosa njegovih roditelja. Martin Bašir je optužen da je lažirao podatke kako bi dobio intervju sa njom, mreža BBC priznala je propuste u ovom slučaju.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Po mom mišljenju, način na koji je intervju dobijen, uticao je na ono što je moja majka rekla. On je imao veliki uticaj na pogoršanje odnosa mojih roditelja, ali i mnogih drugih ljudi.Tužan sam zbog činjenice da su propusti BBC- a doprineli njenom stahu, paranoji i izolaciji, kojih se sećam iz poslednjih godina provedenih sa njom“, rekao je princ Vilijam u video obraćanju.

„Da je BBC istražio pritužbe 1995, moja majka bi znala da je bila prevarena. Ne samo od strane novinara, već i rukovodstva BBC-a, koje je okrenulo glavu, umesto da postave teška pitanja“, istakao je Vilijam.

BBC nije uspeo da održi „visoke standarde integriteta i transparentnosti“ tokom intrvjua Martina Bašira iz 1995. godine sa princezom Dajanom, utvrdila je istraga.

Foto: Supplied by LMK Media / Landmark / Profimedia

Bašir se ponašao „na prevrtljiv način“ i lažirao dokumenta, kako bi uspeo da dogovori intervju sa pokojnom britanskom princezom. BBC i Bašir su se izvinili, a medijska kuća je uputila pisma njenim sinovima – Vilijamu i Hariju.

Korporacija je saopštila da izveštaj pokazuje „očigledne propuste“, priznajući da je trebalo uložiti više napora, kako bi se utvrdilo šta se tačno dogodilo tog dana 1995.

Martin Bašir
Foto: FREDERICK M. BROWN / AFP / Profimedia

Pored Vilijama i Harija, BBC je uputio izvinjenje Dajaninom bratu, ali i princu Čarlsu, njenom bivšem suprugu.

Bašir je izjavio da je lažiranje dokumenata „bio glup potez“ i da iskreno žali zobg toga. Ipak, on smatra da ova činjenica nije uticala na Dajaninu odluku da sa njim razgovara.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram