Priča ruskog vojnika kog su zarobili Ukrajinci: Nismo znali da idemo u rat

Svet 27. maj. 202207:07 > 07:50
Podeli:
Foto:Alexander Garmayev / TASS / Profimedia

Anton (21), ruski vojnik čije prezime nije obajvljeno, ispričao je za britanski Gardijan kako su izgledali dani koje je proveo kao zarobljenik nakon što je početkom marta pao u ruke ukrajinske vojske. Kako je rekao, nije ni znao da će njegova jedinica biti poslata u rat, ali i da vojnici nisu bili obučeni za invaziju. U zarobljeništvu je proveo 45 dana, a u Rusiju se vratio nakon razmene zarobljenika dva strane.

Antona su ukrajinske snage zarobile u blizini Nikolajeva 2. marta sa još pet vojnika iz njegove jedinice, dok su ruske snage izvodile ofanzivu na taj strateški važan brodograditeljski grad u blizini Crnog mora.

„To je bio naš prvi sukob sa neprijateljem, nismo čak ni pucali. Upali smo u zasedu, a mi nismo mogli da uzvratimo. Morali smo da se predamo“, rekao je Anton za Gardijan.

Vojnik, koji dolazi iz malog grada u Sibiru, rekao je da je potpisao ugovor da se pridruži vojsci prošlog decembra, ubrzo nakon što je završio školu. Sada kaže, da bi sada učinio sve da izbegne vojsku.

Njegova jedinica je prebačena na Krim tokom poslednjih dana decembra. Tamo im je rečeno da će imati jednonedeljnu obuku. Do tada, kaže da nije imao nikakvu obuku koja bi ga adekvatno pripremila za rat punog obima. Kako su prolazile nedelje na Krimu, Anton i ostali vojnici su počeli da brinu da će biti poslati u rat.

Ruske trupe u Marijupolju Foto: REUTERS/Chingis Kondarov

"Mnogi mladi momci nisu mogli ni da zamisle da će biti poslati u rat. O tome su nam rekli tek u poslednjem trenutku, noć pre invazije. Na kraju krajeva, zaista nije fer kako su se ruske vlasti odnosile prema meni. U Ukrajinu sam poslat potpuno nespreman", rekao je on.

Dana 25. februara, dan nakon početka invazije, Antonovoj jedinici je rečeno da sa Krima uđu u ostatak Ukrajine. On je rekao da su oklopnim vozilima odvezeni do predgrađa Nikolajeva koji je bio pod teškim napadom ruskih snaga u prvim danima rata.

Dok su nastavili pešice, jedan deo jedince se odvojio od glavne grupe i 2. marta su upali u zasedu ukrajinskih snaga. Ubrzo nakon toga, ukrajinske snage su ih zarobile. Stavile su im vreće na glave i prebacili ih u zatvorske ćelije. U početku je u zatočeništvu dominirao strah.

"Tresete se i na najmanji zvuk. Svaki dan se nadaš da ti ovo neće biti poslednji i da nećeš biti ubijen", priseća se Anton.

Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Kaže da nije bio fizički napadnut tokom boravka u zatočeništvu, ali je naveo da su ukrajinski stražari psihički mučili njega i druge zatvorenike.

"Stalno su nam govorili da je Rusija gotova, da pripadamo dnu društva. Pretili su nam da će nas izgladnjivati", rekao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Svakodnevna dosada u zatočeništvu je ubrzo postala najveći izazov.

"Većinu dana bismo zurili u zidove ispred sebe", dodao je.

Početkom aprila, Antonu je rečeno da će biti razmenjen za jednog ukrajinskog vojnika. U toj razmeni, koja je realizovana u blizini ukrajinskog grada Melitopolja, učestvovalo je 17 ruskih vojnika. Čim se vratio u Rusiju, bezbednosne službe su ga intenzivno ispitivale o vremenu koje je proveo u Ukrajini.

"Želili su da znaju da li i dalje mogu da mi veruju. To je bila standardna procedura", rekao je i dodao da je tek nekoliko dana nakon što je pušten iz ruske bolnice, osetio je danak koje je uzelo vreme u zatočeništvu.

"Tokom zatočeništva, blokirao sam većinu svojih emocija. Samo sam pokušavao da ne razmišljam o svom životu. Sada imam strašne snove, jedva mogu da spavam. Mnogo sam se ugojio", rekao je Anton.

Nakon iskustva u Ukrajini, Anton traži način da zauvek napusti vojsku.

"Samo želim da se vratim kući, čoveče, to je to. Sve što želim je da idem kući", rekao je on.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar