Premijer Poljske oštro o Putinu: Opasniji je od Hitlera i Staljina

Svet 11. maj 202210:15
Podeli:
Mateus Moravjecki
Mateuš Moravjecki Foto:EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Poljski premijer Mateuš Moravjecki ocenio je danas da je ruski predsednik opasniji od Hitlera i Staljina i pozvao da se iskoreni "monstruozna ideologija ruskog tiranina", prenosi Dejli mejl.

„Putin nije ni Hitler ni Staljin. Nažalost, on je opasniji. Ukoliko ga Evropa ne zaustavi, Putin će odvesti ruske snage dalje u Evropu. Na nama je da odlučimo gde ćemo zaustaviti Rusiju“, poručio je poljski premijer za britanski Telegraf.

Prema rečima Moravjeckog, Putin ima arsenal oružja koji je „smrtonosniji“ od Hitlerovog i Staljinovog i dodao da on, pored toga, koristi internet za širenje svoje propagande.

„Internet je zaražen milionima lažnih vesti“, rekao je Moravjecki i dodao da svet mora da vidi „deputinizaciju“.

Takođe je rekao da je Putinova ideologija "Ruski mir" (Ruski svet), kako je rekao, ekvivalent komunizmu i nacizmu 20. veka.

PROČITAJTE JOŠ:

"To je ideologija kojom Rusija opravdava izmišljena prava i privilegije za svoju zemlju", ocenio je poljski premijer.

Poručio je da ta ideologija predstavlja pretnju ne samo Ukrajini, već i celoj Evropi, kao i da mora da bude "u potpunosti iskorenjena".

Moravjecki je takođe optužio Zapad da ignoriše rastuću pretnju zbog koje je Putinu dozvoljeno da, kako je rekao, neguje ideologije koje su slične komunizmu i nacizmu 20. veka.

BONUS VIDEO: Parada pobede u Moskvi i govor Vladimira Putina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar