Premijer Etiopije pobunjenicima: Imate 72 sata da se predate

Svet 22. nov. 202019:15
Podeli:
Foto:EPA-EFE/STR

Premijer Etiopije Abij Ahmed dao je regionalnim snagama Tigraja 72 sata da se predaju pre nego što vojska započne ofanzivu na glavni grad regije Mekele.

„Pozivamo vas da se predate mirno u roku od 72 sata, prepoznajući da ste na tački bez povratka. Ovo vam je poslednja šansa“, naveo je Abij u poruci koju je objavio na Tviteru.

Prethodno je vojska ove zemlje upozorila civile u glavnom gradu ratom zahvaćene regije Tigraj, Mekele, da se „oslobode“ pobunjeničkih vođa ili prema njima neće biti „milosti“ u narednom napadu na grad.

Saopštila je i da će tenkovi biti raspoređeni da opkole Mekele, te da bi takođe mogla da koristi artiljeriju na grad, preneo je Gardijan.

Povezano:

Iako je etiopska vojska do sada izbegavala bilo kakve ciljeve usled rizika od civilnih žrtava, dodali su da bi u slučaju Mekele „moglo biti drugačije“.

Lider Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) obećao je „žestoke borbe“ zbog kojih će savezne snage „platiti svaki potez“ i upozorio da napad na Mekele neće okončati sukob. „Sve dok su okupacione snage u Tigraju, borbe neće prestati“, poručio je on.

Zvaničnici u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije, bili su jasni da će se „operacija sprovođenja zakona“ nastaviti sve dok TPLF ne bude svrgnut i dok savezna vlast ne bude ponovo uspostavljena u regionu.

Etiopske snage neprekidno napreduju sa severa i juga ka Mekeli, koja leži na visoravni na nadmorskoj visini većoj od 2.500 metara.

Ono što je sigurno, ultimatum će produbiti međunarodnu zabrinutost jer sukob prelazi u treću nedelju bez ikakvih znakova da će neprijateljstva uskoro prestati.

Do sada su stotine, možda hiljade ljudi ubijene u sukobu, a mnogo više je raseljeno. Više od 36.000 izbeglo je u susedni Sudan, a veliki broj je u pokretu unutar Tigraja kako bi izbegao borbe.

Foto: AP Photo/Marwan Ali

Podsetimo, nasilje u Etiopiji proteklih nedelja je eskaliralo a stotine vojnika i civila poginulo je u žestokim sukobima vladinih snaga i pobunjenika iz severnog regiona Tigraj.

Tigraj predstavlja region koji je ključan zbog veza sa Sudanom odakle se TPLF snabdeva zalihama.

Posle manjih sukoba početkom godine, žestoki sukobi izbili su 4. novembra kada je premijer Etiopije (i dobitnik Nobelove nagrade za mir) naredio svojim snagama da upadnu u pobunjenički vojni kamp u Tigraju.

Foto:Tanjug/Ethiopian News Agency via AP

 

TPLF, koji predstavlja vodeću stranku u regionu i koji su pre dolaska Abija na vlast 2018. godine, tri decenije bili deo vladajuće multietničke koalicije, reagovao je zauzimanjem komandnih položaja vlasti na severu zemlje, zaplenivši vojnu opremu i zarobivši vojnike koje su tamo zatekli.

Tigrajci, iako čine svega šest procenata populacije, nekada su bili dominantna politička sila ali su izgubili podršku zbog korupcije, represeije i kršenja ljudskih prava (mučenje političkih protivnika u tajnim zatvorima).

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar