Predsednik u krevetu: Korona bi mogla da uništi Trampa

Svet 02. okt. 202009:1813 komentara
Podeli:
Donald Trump
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Vest da je Donald Tramp pozitivan na koronavirus danas odjekuje svetom dajući čitavoj priči novu simboliku, a američki mediji već pretpostavljaju kako će se odraziti na izbore i njegovu političku karijeru uopšte.

Donald Tramp je objavio da su on i Melanija pozitivni na koronavirus.

Njujork tajms procenjuje da će se pozitivan rezultat testa na koronu ozbiljno odraziti na budućnost njegove predsedničke kampanje. Pritom, koronavirus mu se dešava samo 33 dana pre izbora, zakazanih za 3. novembar. Čak i ako Tramp ne bude imao nikakve simptome, moraće da ostane izolovan u Beloj kući do daljeg. Ako ga bolest obori u krevet u međuvremenu, postavlja se pitanje treba li njegovo ime uopšte da ostane na glasačkom listiću.

Pročitajte još:

Navodi se da čak i ako ne bude ozbiljno bolestan, korona bi mogla da bude pogubna za njegovu političku karijeru, s obzirom na to da već mesecima negira ozbiljnost pandemije, čak i u momentima dok je virus ubijao po 1.000 Amerikanaca svakog dana. Govorio je da će virus nestati i bez vakcine, da je sve pod kontrolom, a „kung flu“ više koristio za prepucavanje s Kinom i SZO, nego što se ozbiljno bavio situacijom.

Odbijao je da nosi masku u javnosti i čak se podsmevao Džou Bajdenu što je nosi. Poslednjih nedelja je sve češće održavao prepune događaje u sklopu svoje kampanje, uprkos preporučenim merama. Takođe, insistirao je na povratku „normalnom životu“ i zanemarivao upozorenja stručnjaka tražeći otvaranje škola, održavanje utakmica, vraćanje na posao…

Pozitivan test, piše Njujork tajms, potkopaće i njegov napor da promeni fokus s pandemije i usmeri pažnju birača na nasilje u gradovima, nominaciju za Vrhovni sud, glasačke listiće i odnos Bajdena sa liberalima. Ankete su pokazale da većina Amerikanaca veruje da je Tramp od početka pogrešno postupao u vezi s koronom, a sad je, simbolično, i sam postao njena žrtva.

Tramp je u osmoj deceniji i pripada najranjivijoj grupi. Svoje zdravstveno stanje krije od javnosti trudeći se da se pokaže u top formi, ali ona sve češće postavlja pitanja. Njegovi najbliži ljudi su se razboljevali od kovida 19, a on je tvrdio da uopšte nije zabrinut. Pa, sad verovatno jeste.

 

Komentari

Vaš komentar