Prebacivali migrante u BiH preko viza za verski turizam

Svet 16. jun. 202019:00
Podeli:
Foto: EPA/ZOLTAN GERGELY KELEMEN

Dvojicu državljana Kameruna tužiilaštvo Bosne i Hercegovine optužilo je za krijumčarenje migranata nakon istrage u kojoj je otkrivena dobro uhodana mreža trgovine ljudima. Optuženi su migrantima nabavljali vize za verski turizam

Optuženi su Džekson Ndip (52), Kamerunac nastanjen u Francuskoj, i Agbor Donatus Eta (41) koji živi u Kamerunu, a obojica su u pritvoru u BiH gde sada čekaju potvrđivanje optužnice i suđenje.

Istragom je utvrđeno kako su oni tokom 2019. i početkom 2020. godine u saradnji s drugim osobama iz Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, delujući kao organizovana kriminalna grupa, državljanima Kameruna nudili za novčane iznose između 4500 i 7500 evra omogućavanje odlaska u zemlje Evropske unije.

Optuženi su migrantima nabavljali vize za verski turizam

Takvim bi ilegalnim migrantima najpre pribavili vize za BiH u konzularnom predstavništvu te zemlje u Egiptu pod izgovorom verskog turizma. Po dolasku u BiH, kamerunske bi migrante privremeno smeštali na području Konjica, a zatim im nudili nastavak putovanja u EU kopnenim ili vazdušnim putem uz falsifikovane putne isprave Francuske i Italije.

Policija u BiH otkrila je većinu takvih migranata tokom pokušaja napuštanja zemlje u januaru ove godine.

Dvojica Kamerunaca sada će se suočiti s optužbama za krijumčarenje ljudi te za organizovanje kriminalne grupe radi vršenja kaznenog djela.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar