Potvrđena obustava gradnje mHE Blaža Đukanovića na Slatini

Svet 14. maj. 202121:02
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Ministarstvo ekologije potvrdilo je rešenje o prekidu postupka odobrenja gradnje male hidroelektrane podgoričke kompanije "BB Hidro", biznismena Blaža Đukanovića, javljaju "Vijesti".

Vlada je srednom janura dala saglasnost da se prekine postupak odobravanja izgradnje malih hidroelektrana, pa i „Slatine“, dok radna grupa Ministarstva kapitalnih investicija ne okonča postupak kontrole procedure i zakonitosti zaključenih ugovora o koncesiji za mHE, pišu „Vijesti“.

Malu HE „Slatina“ gradi kompanija BB „Hidro“, partnerska firma sina predsednika države Mila Đukanovića (DPS) i biznismena Ivana Burzanovića. Ova kompanija već ima izgrađenu mHE u Bistrici kod Kolašina, za koju je prošle godine počela da dobija prihod.

POGLEDAJTE JOŠ:

Đukanovićeva firma prijavila je Ministarstvu ekologije, urbanizma i prostornog planiranja gradnju mHE „Slatina“, a prijava je urbanističko – građevinskoj inspekciji, koja je u nadležnosti resora na čijem je čelu ministar Ratko Mitrović, dostavljena 10. decembra prošle godine.

Urbanističko – građevinski inspektor je prekinuo postupak provere podnošene prijave građenja ove mHE uz obrazloženje da se čeka okončanje postupka kontrole procedure i zakonitosti zaključenih ugovora o koncesiji za male hidroleketrane od radne grupe formirane pri Ministarstvu kapitalnih investicija.

Na takvo rešenje žalbu je uložila firma mlađeg Đukanovića tvrdeći da je urbanističko – građevinski inspektor prilikom donošenja rešenja povridio pravila postupka.

„S obzirom na to da je dispozitiv rešenja u suprotnosti sa obrazloženjem, odnosno razlozi o odlučnim činjenicama, koji su samo delimično dati u obrazloženju rešenja su nejasni i međusobno protivrečni. Urbanistično – građevinski inspektor nije potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje, pa samim tim nije bio u mogućnosti da pravilno primeni materijalno pravo“, navodi se u žalbi „BB Hidro“.

Resor na čijem čelu se nalazi ministar Mitrović u odgovoru na žalbu tvrdi da je inspektor doneo rešenje bez povreda pravila postupka, na osnovu potpuno i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja na koje je materijalni propis ispravno primenjen.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar