Potopljeni tenkovi, razbacana oprema: Ruski juriš na Lugansk zaustavila reka

Svet 14. maj. 202212:07
Podeli:
Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office / AP

Satelitski snimci i svedočenja iz prve ruke dali su potpuniju sliku višestrukih i katastrofalnih napora ruskih snaga da pređu reku Siverski Donjec u istočnoj Ukrajini tokom protekle nedelje.

Novi video i fotografije, ali i analize dronova i satelitskih snimaka pokazuju da su Rusi možda izgubili i 70 oklopnih vozila i druge opreme u pokušaju da pređu reku početkom ove nedelje. Njihov cilj je bio da pokušaju da opkole ukrajinsku odbranu u regionu Luganska ali je to propalo.

U svom izveštaju o bici, ukrajinska 80. zasebna jurišna brigada je navela da je uništila pontone i osujedila devet pokušaja prelaska reke. Tvrde da su najmanje 73 jedinice opreme uništene, uključujući i tenkove T-72 i razna borbena vozila pešadije.

Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office / AP

Čini se da se ovaj broj potkrepljuje analizom video snimaka dronova koji pokazuju rusku opremu razbacanu duž pruge severno od reke, kao i napola potoljene tenkove.

Jasno je da su Ukrajinci prethodno utvrdili gde će Rusi verovatno pokušati da polože pontone i da su posmatrali približavanje ruskih jedinica. Izviđaje mogućih prelaza počelo je najmanje dva dana pre ruskog pokušaja.

Siverski Donjec teče brzo i izgleda da su Rusima bili potrebni remorkeri u pokušaju da naprave most. Buka je bila dodatni trag ukrajinskim jedinicama da je u toku pokušaj prelaska reke.

U svom izvaštaju 80. brigada kaže da je "neprijatelj, uprkos velikim gubicima, uspeo da se probije... da se učvrsti na severnoj periferiji jednog od naselja". Najmanje 30 ruskih vozila i pešadije je prešlo reku.

Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office / AP

Dugi ukrajinski zvaničnici kažu da su one ruske jedinice koje su prešle, severno od sela Bilohorivka, bile nasukane.

Žestoke i teške borbe su trajale oko dva dana, navela je 80. brigada na svojoj Fejsbuk stranici.

"Padobranci su uništili čitavu bataljonsko-taktičku grupu osvajača", naveli su.

Foto: Tanjug/Ukraine Armed Forces / AP

U svojoj analizi, Institut za proučavanje rata je rekao da su "ukrajinske snage verovatno nanele velike gubitke ruskim snagama koje su pokušale da pređu reku Siverski Donjec".

POČITAJTE JOŠ:

Mik Rajan, bivši general-major australijskih oružanih snaga koji proučava ukrajinski sukob napisao je na Tviteru: "Rusi su očigledno nameravali da ulože dosta borbene moći u ovo. Međutim, ovo je verovatno veći neuspeh za Ruse nego što su nekis spekulisali"

Nemogućnost Rusa da napreduju sa severa preko reke verovatno je usporila njihovu ofanzivu na Lugansk, koji se za sada oslanja na trupe koje se kreću sa istoka i juga kroz linije fronta koje su se malo pomerile za mesec dana.

BONUS VIDEO: Snimci iz drona - Bombardovanje Marijupolja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar