Posle 500 dana: U Belgiji konačno pao dogovor o novoj vladi

Svet 30. sep. 202008:58
Podeli:
vlada u belgiji
Foto: Shutterstock

Sedam stranaka gotovo 500 dana nakon parlamentarnih izbora dogovorilo se jutros o formiranju vlade Belegije koja će se usredsrediti na suočavanje sa pandemijom korona virusa i njenim ekonomskim posledicama.

Na poslednjim pregovorima liberala, socijalista, zelenih i hrišćanskih demokrata iz sedam stranaka, koji su trajali skoro 24 sata dogovoren je zajednički budžet, ali je ostalo otvoreno pitanje ko će biti novi premijer ili premijerka.

Pročitajte još:

„Velike političke prepreke su iza nas i srećan sam što smo uspeli da napravimo program sa sedam partnera“, rekao je demohrišćanski predstavnik Servais Verherštraeten.

Liberale je na pregovorima predstavljao Aleksander De Krum, a socijaliste Pol Magnet.

Od izbora 26. maja Belgiju predvodi privremena vlada.

Osim jezičkih barijera koje su problem u belgijskoj politici, formiranje vlade je kočio i obostrani uspon desnice u Flandriji i levice u Valoniji na izborima.

Kako bi bila ispunjena mera socijalnog distanciranja, belgijski parlament će u toku nedelje zasedati u prostorijama Evropskog parlamenta kada bi trebalo da odobri vladu.

Belgija nije imala potpuno funkcionalnu većinsku vladu od 18. decembra 2018, kada je tadašnji premijer Šarl Mišel podneo ostavku nakon što je najveća koaliciona stranka odustala od podrške programu Ujedinjenih nacija o medjunarodnim migracijama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar