Počela vakcinacija na Svetoj Gori

Svet 21. mar. 202123:21
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NIKITAS KOTSIARIS

Centar za vakcinaciju postavljen je u Zdravstvenom centru u Kareji, a u petak je vakcinisano prvih 36 monaha, kao i zaposleni-saradnici manastira, dok su se vakcinacije nastavile tokom jučerašnjeg i današnjeg dana. Sveta gora je „zapečaćena“ od početka prošlog decembra i prema odluci Svete zajednice, zabrana ulaska hodočasnika važi do 30. marta.

Vakcinacija monaha na Svetoj Gori započela je nakon što je čamac obalske straže isporučio prvih 400 doza vakcine Fajzer, javlja portal grčke pravoslavne crkve Romfea.

Prvu vakcinu na Svetoj gori primio je arhimandrit Vartolomej, iguman kanonskog Esfigmena u Kareji. Vakcine su primili i pojedini monasi Ivirona, Kutlumuša i Simonopetre koji su juče bili u Kareji.

Početak vakcinacije na Svetoj gori planiran je za prošlu sredu, ali zbog jakih vetrova doze vakcina nisu mogle da se dopreme na poluostrvo.

Vakcinacija je nastavljena i danas, a prema grčkim medijima, Svetoj gori će biti isporučeno 2.000 doza vakcina.

Na Atosu trenutno živi nešto malo manje od 2.000 monaha.

Među monasima je primetno olakšanje i postoji veliko interesovanje za vakcinaciju, piše Romfea.

Prvi slučaj virusa korona pojavio se na Svetoj gori u martu prošle godine, a oboleli je bio monah iz manastira Ksenofont, koji je početkom marta 2020. putovao u Škotsku i Englesku.

Foto: Shutterstock

Ukupno četiri monaha, iz različitih manastira, preminuli su u prethodnom periodu od komplikacija virusa, a oko 10 koji su bili hospitalizovani i u kritičnom stanju uspeli su da se izbore sa bolešću.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar