Plenković: Milanović iznosi neistine

Svet 08. maj. 202017:59
Podeli:
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković nastavio je javnu polemiku sa predsednikom Zoranom Milanovićem, kojem je rekao da iznosi neistine, što je, dodao je, njegov utisak već pet godina.

Zbog neslaganja po mnogim pitanjima, a pre svega zbog grba HOS-a i ustaškog pozdrava “za dom spremni”, zbog kojeg je predsednik nedavno napustio komemoraciju povodom godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima, Plenković i Milanović su u celu priču mešali i svoje roditelje u smislu ko je koliko puta i na koji način spomenuo predsednikovog oca, odnosno premijerovu majku.

Plenković tvrdi da nikada ni u jednom razgovoru nije spominjao Milanovićevog oca.

„A on je usred kampanje u kojoj sam ga porazio spominjao moju majku“, rekao je Plenković novinarima, pošto je prihvatio ostavku ministra odbrane Damira Krstičevića.

Premijer je optužio Milanovića da iznosi gomilu laži što lično, što preko, kako je rekao, svojih trbuhozboraca iz medija.

„On (Milanović) posprdno govori o mojoj majci“, kazao je Plenković tumačeći to razlikom u karakteru, pristojnosti i kućnom vaspitanju izmđu predsednika i njega.

To je, pojasnio je, razlika u samom tkivu u nama kao ljudima i političarima.

„To je on, a ovo sam ja. Vidim da je on ponovo otvorio temu Jasenovca i Okučane“, kazao je Plenković i doda da bi u tom slučaju trebalo biti skroz precizan: „On je bio u Račanovoj vladi pomoćnik ministra spoljnih poslova. U toj istoj vladi njegov kolega u ministarstvu pravosuđa dao je saglasnost na registraciju jednog udruženja HOS-a u Zagrebu u čijem grbu stoji sporni pozdrav (za dom spremni). Dakle, SDP-ova vlada, njihov ministar, u toj vladi gde je pomoćnik bio Milanović. To nema veze s HDZ-om. Nakon toga postaje premijer s komotnom većinom, mogao je da promeni i zabraniti šta hoće. Jeste li videli da je tu temu tada dizao ili, problematizovao“.

Premijer je rekao i da je Milanović ničim izazvan u Jasenovcu rekao da spomen ploču sa imenima poginulih branitelja treba baciti.

„Ti su ljudi izgubili život u Domovinskom ratu. Ja nikada ne bih mogao da izgovorim tu rečenicu, da ćemo da bacimo ploču sa imenima hrvtskih branitelja“, naveo je Plenković.

Istakao je da, za razliku od Milanovića i svih bivših vlada, ima osećaj za tu, kako je kazao, „ogromnu situaciju teškog istorijskog nasleđa koja postoje u svim našim porodicama“.

Opisujući to kao traume koje traju generacijama, Plenković je rekao da se danas obeležava godišnjica kraja Drugog svetskog rata i da niko ne treba da ima dilemu šta llično misli o zločinačkom ustaškom režimu.

„Rekao sam vam. Zamislite kakav bi efekt imale zabrane. Što mislite kako bi u ovakvom hrvatskom društvu imale efekt zabrane“, rekao je Plenković, koji tvrdi da nije znao da će se u Okučanima pojaviti dvojica sa majicama i grbom HOS.

To je, kaže, razumeo kao odgovor provokacijom na Milanovićevu izjavu u Jasenovcu.

„Da sam to znao, to bih sprečio“, rekao je Plenković, a preneli hrvatski mediji.

Komentari

Vaš komentar