Podeli
Vilton Gregori Foto: Eva HAMBACH / AFP / Profimedia

Papa Franja nastavio je sa rušenjem stereotipa postavivši danas prvog Afroamerikanca na mesto kardinala Katoličke crkve u SAD u pokušaju da reši skandal koji su napravili kardinalovi prethodnici optuženi za seksualno zlostavljanje.

Bivši nadbiskup Atlante Vilton Gregori sada je novi poglavar Katoličke crkve u glavnom gradu SAD, Vašingtonu i biće jedan od onih koji će odlučivati o izboru Franjinog naslednika.

Pročitajte još:

Gregori je takođe prvi Afroamerikanac koji sada ima rang kardinala. Američka ambasada u Vašingtonu podseća da se imenovanje Gregorija poklapa sa 51. godišnjicom ubistva borca za prava crnaca Martina Lutera Kinga mlađeg.

Gregori koji se pokatoličio kada je bio tinejdžer važi za progresivnog sveštenika koji preferira dijalog i koji ne podržava stavove američke crkve o abortusu i homoseksualizmu.

Položaj u Vašingtonu je najuticajniji za Crkvu u SAD zbog blizine Bele kuće. Prethodni kardinali imali su bliske veze sa predsednicima, diplomatama i obrazovnim institucijama.

Gregorijev neposredni prethodnik, kardinal Donald Vuerl podneo je ostavku prošlog oktobra posle 12 godina na čelu crkve posle kritika da nije sprečio zlostavljanja maloletnika dok je bio nadbiskup Pistburga.

Verl je nasledio bivšeg kardinala Teodora Mekarika koji je rasčinjen početkom godine jer je proglašen krivim za seksualno zlostavljanje maloletnika i odraslih.

Dijacezu su žestoko uzdrmali skandali u koje su bili umešani kardinali i proteklih šest meseci je bila bez zvaničnog duhovnog vođe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar