Pada broj zaraženih u Češkoj, smanjuju se ograničenja

Svet 06. apr. 202119:11
Podeli:
Češka Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Češka vlada odobrila je prvo popuštanje mera ove godine, koje uključuje ponovno otvaranje prodavnica dečije odeće i knjižara, saopštio je danas ministar industrije i trgovine Karel Havliček. Na odluku o popuštanju mera uticala je činjenica da je sedmodnevni prosečan broj dnevnih infekcija prvi put od sredine decembra pao ispod 5.000, a smanjen je i broj hospitalizovanih bolesnika.

Havliček je u izjavi češkoj agenciji CTK najavio i da će ograničena poseta prostorima na otvorenom, kao što su zoološki vrtovi i botaničke bašte, takođe biti dozvoljena.

Popuštanje mera poklopa se s povratkom učenika od 1. do 5. razreda u školu, što će vlada zvanično odobriti verovatno kasnije danas kao i ukidanje policijskog časa i ograničenje kretanja po zemlji kada vanredno stanje istekne 11. aprila, navodi agencija.

Češka je jedna od zemalja koje su najteže pogođene pandemijom, a do popuštanja ograničenja dolazi jer je sedmodnevni prosečan broj dnevnih infekcija prvi put od sredine decembra pao ispod 5.000, a smanjen je i broj hospitalizovanih bolesnika.

Međutim, broj preminulih od Kovida -19 se više nego udvostručio, na preko 27.000 od početka 2021. godine i najveći je na svetu po glavi stanovnika, navodi sajt „Naš svet kroz podatke“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar