„Otrov u gaćama“: Agent otkrio Navaljnom kako su ga otrovali

Svet 21. dec. 202014:55 > 15:48
Podeli:
Foto: Vasily MAXIMOV / AFP / Profimedia /bellingoat

Ruski agent koji je bio zadužen da prati opozicionog lidera Alekseja Navaljnog otkrio je kako je Navaljni otrovan u avgustu ove godine.

Konstantin Kudrijavcev je ispričao da je otrov „novičok“ stavljen u gaće Navaljnog, piše CNN.

Pročitajte još:

Do otkrića se došlo kada je Kudrijavcev, koji je agent elitnog tima Federalne službe bezbednosti (FSB), sve ispričao u telefonskom razgovoru sa čovekom za kog je mislio da je član ruskog Nacionalnog saveta za bezbednost.

Međutim, on je ustvari pričao sa samim Navaljnim, koji se predstavio kao član ruskog Nacionalnog saveta za bezbednost.

Agent koji je identifikovan kao Konstantin Kudrijavcev je u telefonskom razgovoru otkrio kako su i drugi agenti bili uključeni u pokušaj ubistva ruskog opozicionara koji je jedva preživeo napad u avgustu ove godine, i da su njega poslali kako bi „raščistio stvari“.

Niame, ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje suštinski potvrdio da je FSB pratio Navaljnog, ali je dodao da u slučaju da su želeli da ga ubiju da bi to i uradili.

Tajni tim koji radi za rusku špijunsku agenciju FSB (Federalna služba bezbednosti) otrovao je opozicionog aktivistu Alekseja Navaljnog u avgustu, nakon što su ga prethodno pratili na putovanjima, dok su pripremali teren, tvrdi istražna veb agencija „Bellingcat“.

Pozivajući se na “obimne” telekomunikacione, kao i podatke sa putovanja, “Bellingcat” je izvestio da je ovaj špijunski odred pratio Navaljnog od 2017. Operacija je očigledno započela nakon što je Navaljni najavio da će se suprotstaviti Vladimiru Putinu na predsedničkim izborima.

Nadzorni tim FSB-a pratio ga je na više od 30 destinacija, kažu iz “Bellingcata”.

“Možda su prvi put pokušali da ga otruju u julu ove godine, kada je Navaljni otputovao u Kalinjingrad na romantično putovanje sa suprugom Julijom. Tokom putovanja, Juliji se naglo slošilo. Sela je u kafić na plaži, a onda s mukom uspela da dođe do hotela.”

„Nikad u životu se nisam tako loše osećala“, seća se ona. Međutim, sledećeg jutra se oporavila.

Mesec dana kasnije, Navaljni je odleteo u Sibir u okviru svoje kampanje da lobira glasače da podrže kandidate protiv Kremlja na izborima za Dumu. Njemu se slošilo na letu iz Tomska za Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsk, gde je Navaljni lečen u bolnici pre nego što je prebačen u Nemačku.

Nemački lekari su potvrdili da je Navaljni otrovan novičokom, istim smrtonosnim nervnim agensom koji su dva moskovska atentatora koristila protiv Sergeja i Julije Skripal. Trovanje u Salisburiju delo je ruske vojne obaveštajne agencije GRU, rekao je Dauning Stit.

Podsetimo, EU je uvela sankcije ruskim zvaničnicima uključujući direktora FSB Aleksandra Bortnikova zbog umešanosti u trovanje Navaljnog.

Rusija je više puta demantovala umešanost u trovanje Navaljnog, čak su tvrdili da je Navaljni odglumeo trovanje, dok je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da je Navaljni otrovan u Nemačkoj ili na putu ka Berlinu.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar