Otac uhapšenog novinara: Moj sin je priznao jer je mučen

Svet 04. jun. 202112:37
Podeli:
Dmitry Protasevich
Dmitry Protasevich Foto:Newspix/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dmitrij Protaševič, otac uhapšenog beloruskog novinara Romana Protaševiča, izjavio je da ne prepoznaje svog sina u intervjuu koji je juče emitovan na nacionalnoj beloruskoj televiziji ONT. On je tom prilikom priznao organizovanje portesta protiv predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i iznosio stavove suprotne njegovom dosadašnjem opozicionom delovanju, što njegov otac vidi kao jeftinu propagandu u koju je njegov sin nasilno uvučen.

Pročitajte još:

Kako kaže ovo njegovo priznanje rezultat je „nasilja, mučenja i pretnji“

„Poznajem svog sina vrlo dobro i verujem da nikada ne bi rekao takve stvari. Slomili su ga i prisilili da kaže šta oni hoće“ rekao je on, dodajući kako mu je bilo mučno da gleda intervju.

„Ja sam veoma zabrinut“, kaže.

I njegova majka se oglašavala

Proče subote stotine ljudi okupilo se u Varšavi kako bi pružilo podršku uhapšenom beloruskom novinaru. U ovom gradu žive i Romanovi roditelji koji su došli na skup i time uputili podršku svom sinu, prenosi SCMP.

„Pozivam sve zemlje Evropske unije i Sjedinjenih Država da nam pomognu da oslobodimo Romana i njegovu devojku Sofiju, kao i sve ostale političke zatvorenike“, rekla je njegova majka Natalija Protaševič tom prilikom.

„Želimo da živimo u slobodnoj zemlji, u zemlji u kojoj svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje“, dodao je njegov otac Dmitrij.

Protasevičevi roditelji rekli su da njihov sin izgleda kao da je pretučen na video snimku koji su objavile beloruske vlasti.

Šta je Roman rekao u intervjuu?

Na snimku je Protasevič, suosnivač i bivši urednik opozicionog Telegram kanala Nekta, koji je podsticao antivladine demonstracije, priznao da je prošle godine pozvao građane na proteste protiv beloruskog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Međutim, na zaprepašćenje svih, on je sada hvalio istog tog Lukašenka.

„U mnogim trenucima ponašao kao čovek, izdržao je sve pritiske zahvaljujući čeličnim živcima“, rekao je on.

„Neke svoje odluke sada smatram pogrešnim“, nastavio je Protasevič, i dodao kako poštuje Lukašenka i kako to ne bi trebalo dovoditi u pitanje.

Aleksandar Lukašenko Foto:EPA-EFE/ALEXANDER ASTAFYEV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE

„Gotovo sam siguran da će me javno osuditi, ali nije me briga šta će oni reći. Odmah sam priznao svoju krivicu za organizovanje masovnih neovlašćenih protesta“, nastavio je Protasevič.

„Dosta sam kritikovao Aleksandra Grigorijeviča, ali kada sam se više uključio u politiku, počeo sam da shvatam da on radi ispravno i poštujem ga“, rekao je.

Na kraju jedno i po satnog intervjua koji je u četvrtak uveče emitovan na beloruskom nacionalnom kanalu ONT, Protasevič je počeo da plače i rukama prekrio lice.

Tada mu se na rukama videlo nešto nalik posekotinama ili podlivima, a tokom celog intervjua pomerao je samo desnu ruku, ostavljajući levu naslonjenu na koleno, što je dovelo do spekulacija na društvenim mrežama.

Podsećamo, Protasevič je uhapšen kada je odlukom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka avion kompanije „Rajaner“ na letu Atina-Viljnus prinudno prizmeljen u Minsku. Među putnicima na tom letu bili su Protaševič i njegova devojka, ruska državljanka Sofija Sapega (23). Oboje su uhapšeni, sprovedeni u istražni zatvor gde su oboje pred kamerama priznali navodne zločine. Zapad optužuje Belorusiju da je silom iznudio priznanja.

Prema rečima svedoka sa ovog leta, kada je pilot Rajanera objavio da će zbog vanredne situacije avion sleteti u Minsk, Protaševič je znao šta mu sprema. Kako su kasnije posvedočili, delovao je uznemireno i „jasno se videla panika na njegovom licu“. Kada je nakon sletanja aviona počeo pretres putnika, mladi novinar je rekao da „njega ovde čeka smrtna kazna“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar