Otac osumnjičen za ubistvo svoje dece se branio ćutanjem: Nije iskazao žaljenje

Svet 28. sep. 202119:54
Podeli:
Harald Kopic Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Policija je ispitala Haralda Kopica, koji je u petak uveče ubio svoje troje dece, a zatim pokušao samoubistvo.

Na ispitivanju u zagrebačkoj kriminalističkoj policiji Kopic se branio ćutanjem, a zatim je predat pritvorskom nadzorniku. On je u relativno stabilnom mentalnom stanju. Postupak je takav da se sada čeka ispitivanje pred Županijskim državnim tužilaštvom, a to bi moglo biti danas, javlja N1.

On je uhapšen sinoć čim je pušten iz Vrapča

Nakon što ga sasluša Županijsko državno tužilaštvo, protiv Kopica će na osnovu policijske krivične prijave biti pokrenuta istraga o ubistvu dece, a sudija tužilaštva zatražiće od istražnog sudije da mu odredi istražni zatvor.

Ubica je zvanično uhapšen sinoć oko 19.45, nakon što je pušten iz psihijatrijske bolnice Vrapče.

Razumno je sposoban

Tamo je doveden ranije tokom dana, nakon što je napustio bolnicu Sestara milosrdnica, gde je hospitalizovan zbog pokušaja samoubistva u noći brutalnog zločina uzimanjem veće količine lekova, ali nedovoljne da bude smrtonosna.

Nakon hapšenja, policija je rekla da je sposoban za raspravu i da će mu tokom ispitivanja kao stranom državljaninu biti obezbeđen službeni prevodilac.

Advokat: Relativno je miran i kooperativan

Advokat Haralda Kopica, Marko Ivica, rekao je da će se osumnjičeni sutra pojaviti pred istražnim sudijom zbog određivanja istražnog zatvora.

Marko Ivica Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

„Klijent se branio ćutanjem, nismo izneli odbranu. Bio je upoznat sa svojim pravima, objašnjeno mu je šta mu se stavlja na teret, to je shvatio i mi smo se branili ćutanjem. Nakon toga će Državno tužilaštvo podneti optužnicu, ostavite istražnom sudiji, predajte istražnom sudiji za određivanje istražnog zatvora i sledi nastavak postupka ”, rekao je Marko Ivica i dodao da će istražni zatvor biti zatražen zbog opasnost od bekstva i posebno teške okolnosti.

Objasnio je i zašto je savetovao svog klijenta da se brani ćutanjem.

„Pre svega, jer još uvek nemam pristup celom dosijeu, medicinskoj dokumentaciji o sprovedenim lekarskim pregledima, ako su oni obavljeni, tako da ćemo, kada proučimo sav materijal, dati smer u kome ćemo zasnovati odbranu “, rekao je Marko Ivica.

Sa Kopicom je komunicirao preko prevodioca nemačkog jezika..

„To svakako nije zahvalan posao koji mi je dodeljen. Ja sam po službenoj dužnosti imenovan od suda. Mogu da imam svoje subjektivno mišljenje kakvo god da je, ali sa profesionalne tačke gledišta moram da obavim posao i zastupam svog klijenta najbolje što mogu, u njegovom interesu ”, kaže Ivica.

„Postaje svestan onoga šta je uradio“

Kopic nije plakao i nije izrazio žaljenje.

Harald Kopic Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

„On je depresivna osoba, potopljen i to će svakako biti težak posao, ali postaje svestan šta je uradio“, rekao je Ivica, prenosi RTL.

„On je relativno miran i kooperativan“, dodao je advokat.

Državni tužilac: Istraga po tri tačke za teško ubistvo na podmukao način

Nakon njega, izjavu je dala županijska državna tužiteljka Albina Tisinić.

„Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu obavilo je prvo ispitivanje okrivljenog. On je austrijski državljanin koji je iskoristio svoje zakonsko pravo da ne iznese svoju odbranu. U toku sutrašnjeg dana, verovatno u jutarnjim satima, podnećemo predlog istražnom sudiji, Državno tužilaštvo će odrediti istražni zatvor “, rekao je Tisinić.

Ako bude osuđen za sva tri krivična dela, Kopic bi se mogao da se suoči sa do 50 godina zatvora, što je najviša kazna predviđena hrvatskim zakonom.

BONUS VIDEO: Otac zadavio troje dece i pokušao da presudi sebi: Nezapamćen zločin u Zagrebu

Komentari

Vaš komentar