Otac Džulijana Asanža traži pomoć od Berlina

Svet 12. okt. 202013:21
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Nedavno je u Londonu završeno za mnoge sporno saslušanje u slučaju izručenja Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama. Asanžov otac ponovo apeluje na nemačke političare da se zauzmu za njegovog sina.

Pre godinu dana, u oktobru 2019, Džon Šipton je već jednom bio u Berlinu. U to vreme je Šiptonov sin Džulijan Asanž tek očekivao da počne postupak o izručenju u SAD. U međuvremenu je saslušanje iza njega, a odluka bi trebalo da bude saopštena početkom januara sledeće godine.

Pročitajte još:

Džon Šipton (76) je zbog toga ponovo boravio u glavnom gradu Nemačke gde je zatražio da se pomogne njegovom sinu. U Bundestagu se susreo sa poslanicima i drugim predstavnicima svih nemačkih parlamentarnih stranaka. Oni žele da se zajednički založe za „humano rešenje“ i gotovo svi sumnjaju u to da bi Asanž u SAD imao fer sudski proces.

Američko pravosuđe letos je proširilo optužnicu protiv Asanža: on je navodno „zviždačici“ Čelsi Mening prosledio tajni materijal o američkim vojnim operacijama u Iraku i Avganistanu. Ranije objavljena dokumenta Vikiliksa otkrila su ratne zločine američkih vojnika.

Poslednja nada: Evropski parlament

Asanžov otac kaže da je zahvalan Nemačkoj na podršci. Tokom postupka o izručenju u Londonu, širom sveta održane su različite akcije solidarnosti sa osnivačem Vikiliksa. Šipton se nada da će moći da poboljša situaciju u kojoj se nalazi njegov sin uz pomoć Evropskog parlamenta. A ukoliko se to ne dogodi, on strahuje „od najgoreg“.

Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Odnos prema drugim zviždačima, poput Edvarda Snoudena, ne budi nadu. Nijedna zapadna zemlja nije bila spremna da pruži azil tom bivšem agentu američke tajne službe NSA. S obzirom na Snoudeonov slučaj, Šipton veruje da bi ljudska prava u Evropi i čitavom svetu mogla da „dožive kolaps“. Nadu da će njegov sin imati fer suđenje odavno je izgubio. Šipton optužuje Veliku Britaniju da ne poštuje sopstvene zakone. „U suprotnom bi Džulijan bio ovde, a ne ja“, rekao je Šipton na jednoj pres-konferenciji u Berlinu – na koju je inače došlo samo nekoliko novinara.

Nemačko ministarstvo – ćuti

Poslanice nemačke Levice, Hajke Henzel i Sevim Dagdelen, već dugo se zalažu za Asanža. Henzel je preko video-linka pratila saslušanje koje je okončano početkom oktobra.

Sevim Dagdelen smatra da je taj postupak „pravna farsa“. Ukoliko britansko pravosuđe donese odluku o izručenju Asanža Sjedinjenim Država, to, prema njenom mišljenju, ne mora obavezno i da se sprovede. Za to je potrebno da Nemačka, kao „veliki igrač“ u EU, izvrši uticaj, kaže Dagdelen. Njen argumnet je sledeći: „Ako se govori o spoljnoj politici baziranoj na vrednostima i ljudskim pravima – kao što to u Berlinu često govore – onda u slučaju Džulijana Asanža ne sme da se ćuti“.

Džulijan Asanž Foto:EPA-EFE/STRINGER

Ipak, nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas radi upravo to – ćuti. Bar javno. To je taj socijaldemokrata ove sedmice jasno pokazao i u Bundestagu. On do sada, kako je rekao, nije spadao u one koji se javljaju za reč. I takav će, kaže, ostati i u budućnosti.

Mas smatra da je Asanž u zatvoru – legalno. Nemačka vlada ne raspolaže informacijama koje pokazuju da je u postupanju prema Asanžu reč o povredama međunarodnog prava, rekao je Mas. Šef nemačke diplomatije se dakle nije priključio kritikama više stranaka u Bundestagu na račun odnosa Velike Britanije prema Asanžu. Mas, kako je rekao, smatra da Asanž „zaslužuje pravno valjanu proceduru“. To je, dodao je, stav nemačke vlade i to se neće promeniti.

Haiko Mas ne vidi da bi u slučaju izručenja Asanža Sjedinjenim Državama moglo biti presedana. Naravno da, kako kaže, slobode štampe i mišljenja „igraju sasvim posebnu ulogu“, ali „nema razloga da se naši britanski partneri u ovom slučaju okrivljuju za neuspeh ili bilo šta drugo“, kaže nemački ministar.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Poseta Asanžu – jednom mesečno na 40 minuta

Za Džulijana Asanža se situacija – barem kratkoročno – neće promeniti. On u zatvoru mora da provede najmanje još tri meseca. Posetu može da primi samo jednom mesečno u trajanju od 40 minuta.

Ovog meseca priiće je sutra, u utorak 13. oktobra. Tada će videti svoju partnerku i njihovo dvoje dece. I neće smeti da ih zagri – zbog ograničenja vezanih za koronu. To važi i za njegovog oca Džona Šiptona. On se nakon posete Berlinu vratio u London. Da bude bliže svom sinu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar