Osumnjičeni u aferi „Respiratori“ braniće se sa slobode

Svet 01. jun. 202018:26
Podeli:
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Sud BiH nije prihvatio predlog Tužilaštva BiH da odredi jednomesečni pritvor za osumnjičene u aferi "Respiratori" - premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FCUZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića.

Osumnjičeni u aferi „Respiratori“ – Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić napustili su Sud Bosne i Hercegovine nakon što je odbijen predlog Tužilaštva da im se odredi jednomesečni pritvor, prenosi Kliks.


Sud je Novaliću, kao i Solaku i Hodžiću odredio određene mere zabrane i doneo odluku da se uhapšeni brane sa slobode.

Premijer Federacije BiH je u sredu uveče, zajedno sa Solakom i Hodžićem, priveden u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu na ispitivanje (SIPA) u vezi sa aferom „Respiratori“.

Tužilaštvo BiH Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi počinjenja krivičnog dela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade, trgovinu uticajem i pranje novca, a Solaka i Hodžića i za falsifikovanje službene isprave.

Agencija ih je u petak predala Tužilaštvu BiH koje je predložilo jednomesečni pritvor za njih trojicu.

Sinoć je održano ročište koje je trajalo više od sedam sati.

Istraga o sumnjivoj nabavci 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona evra), znatno više od tržišne, traje više od mesec dana, a tokom tog perioda saslušano je mnogo svedoka, izvršeni su brojni pretresi i pregledana obimna dokumentacija i drugi predmeti.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar