Prva oralna vakcina protiv koronavirusa, sledi faza provera

Svet 22. mar. 202116:15
Podeli:
lekovi za koronu
Foto:Shutterstock

Klinička testiranja oralne vakcine protiv koronavirusa mogla bi uskoro početi, a preliminarni podaci su obećavajući.

Pročitajte još:

Radi se o vakcini pod nazivom Oravaks koju razvijaju izraelsko-američka kompanija Oramed Farmasikals i indijska kompanija Premas Biotek. Ova vakcina se guta poput pilule, te bi je ljudi mogli uzimati i kod kuće.

Istraživanja sprovedena na životinjama pokazala su da je oralna vakcina rezultirala stvaranjem antitela koja pružaju imunitet protiv koronavirusa. Obećavajući rezultati su postignuti davanjem samo jedne Oravaks kapsule, što ovu vakcinu razlikuje od ostalih koje je potrebno primiti u dve doze.

Suosnivač komapnije Premas Biotek je za indijske medije rekao da se vakcina uzima poput vitaminske pilule te da je potpuno siguran u njenu efikasnost. Rezultati testiranja na životinjama uskoro će biti objavljeni u naučnom časopisu.

Direktor Orameda Nadav Kidron je kazao da bi oralna vakcina rešila logistički problem koji je prisutan u svetu u procesu vakcinacije, te je istakao da bi se pilula mogla uzimati i kod kuće.

Takođe, vakcina bi se mogla čuvati u običnom frižideru čak i na sobnoj temperaturi, što takođe eliminiše problem sa skladištenjem standardnih vakcina koje se moraju čuvati na ekstremno niskim temperaturama. Kidron je rekao da bi oralna vakcina mogla imati manje neželjenih efekata.

Oravaks Medikal se priprema za testiranje na ljudima u nekoliko zemalja uključujući SAD, Izrael, Meksiko i Evropu. Istraživanja bi trebalo da počnu u julu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar