Opština Budva i danas zatvorena, sutra sednica

Svet 26. jun. 202015:05
Podeli:
Foto: Shutterstock/smith371

Skupšina opštine Budva će sutra odlučivati o izboru novog opštinskog rukovodstva nakon što je tesna većina odbornika, predvođena DPS-om, smenila gradonačelnika Marka Carevića i predsednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića.

Ovo će biti prvo suočavanje odborničke većine od 17 odbornika iz redova DPS, SD, Crnogorske i nezavisnog Stevana Džakovića sa odbornicima iz redova DF.

Inače, situacija u do sada jednoj od malobrojnih opština u kojoj je na vlasti opozicija, danas je mirna, Opština je pod opsadom privatnog obezbeđenja i velikog broja pripadnika policije.

Ni danas, kao ni juče, niko od zaposlenih u toj lokalnoj samoupravi nije mogao da uđe u zgradu, pa ni Carević i Radović.

O institucionalnoj i političkoj krizi u budvnskoj opštini raspravljalo se i u republičkom parlamentu, koja je odbila predlog opozicionog DF-a da na sednicu dođe ministar policije, ali je prihvaćen predlog vladajućeg DPS da se o tome razgovara u ponedeljak, kada će biti pozvani i ministar Nuhodžić i direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Proteklih dana u Budvi je bilo više incidenata i sukoba policije sa građanima, pristalicama vlasti predvođene Carevićem i Radovićem.

Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Bilo je kamenovanja, pljuvanja, oborenih kontejnera, blokade saobraća i suzavca, koji je policija upotrebia da bi zaštitila vršioca dužnosti predsednika budvanske opštine Vladimira Bulatovića i rasterala građane.

Policija je saopštila da je u sredu u Budvi i drugim gradovima Crne Gore, gde se narod okupio protestujući protiv primene prekomerne policijske sile prema građanima Budve, uhapšeno više desetina građana i opozicionih funkcionera.

Saopšteno je da su protiv njih gotovo 60 podignute krivične prijave.

Na aktuelne događaje reagovale su ambasade SAD i Velike Britanije u Podgorici, kao i portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Sve strane su pozvane na smirivanje tenzija i rešenje aktuelne situacije dijalogom.

Savet za građansku kontrolu rada policije tražio je da se identifikuju policajci koji su u Budvi tukli građanina nakon što je pored njih prošao podignutih ruku.

Saopštili su da su pokrenuli postupak kontrole primene policijskih ovlašćenja, a Upravi policije dostavili snimak.

Foto:Screenshot/Facebook/Aleksa Becic – Demokrate – Demokratska Crna Gora

Zatražii su i identifikaciju svih snimaka o incidentima, kao i da se od građana i pripadnika policije na tim snimcima uzmu izjave.

Ponovili su da podržavaju svaku legitimnu i profesionalno izvedenu policijsku intervenciju, ali da ona ne sme da bude kompromitovana upotrebom disproporcionalne sile i sredstava prinude, kao što to pokazuje jedan od snimaka.

U međuvremenu u zgradi Opštine Budva nalaze se predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva radi izuzimanja dokumentacije o radu smenjenog rukovodstva.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS) Boris Marić izjavio je za podgoričke Vijesti da je u Budvi trenutno “neproglašeno vanredno stanje” što je, kako kaže, uspostavljanje opasne prakse, jer policija nema zakonski osnov da blokira rad Opštine.

Foto: Nova.rs

“U konkretnom slučaju odgovorne političke elite bi sve trebalo da završe za pregovaračkim stolom i stvaranjem potrebnih pretpostavki za brze izbore”, kaže Marić.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije u Podgorici Đorđije Blažić ocenio je da se na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi može skratiti mandat odbornicima.

Ali, ističe on za portal Volim Podgoricu, da to nije poenta, već je, kaže, poenta da se drže predizborne tenzije.

Redovni parlamentrni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 30. avgust.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar