Oko hiljadu migranata kod Bihaća bez smeštaja, struje i vode

Svet 26. dec. 202020:16
Podeli:

Oko hiljadu migranata zaglavljenih u nekadašnjem kampu Lipa na severozapadu BiH danas su u veoma teškoj situaciji zbog pogoršanja vremenskih uslova. Migranti nemaju ni vodu, ni struju, a hranu dobijaju jednom dnevno. Šef Misije IOM u BiH Peter van der Auverert naveo je na Tviteru da je "odmah potrebna politička hrabrost i akcija".

Posle naglog pada temperature, praćenog formiranjem snežnog pokrivača i jakim vetrom, migranti pokušavaju da se zgreju uz pomoć ćebadi i vreća za spavanje.

Oni nemaju ni vodu, ni struju, a hranu dobijaju jednom dnevno, javila je regionalna televizija N1.

Požar je u sredu uništio veliki deo kampa Lipa kod Bihaća, a kako vlasti nisu uspele da im obezbede alternativni smeštaj, oko 1.000 migranata ostalo je na toj lokaciji.

Humanitarne grupe i zvaničnici međunarodnih organizacija i pre požara su kritikovali situaciju u kampu kao neadekvatnu za smeštaj izbeglica i migranata.

Sneg je padao čitavu noć, a kako je vetar veoma jak, na području izgorelog kampa je izuzetno hladno.

Migranti navode da ne mogu da veruju da im niko nije ponudio alternativno rešenje i da su nadležne institucije, kako međunarodne, tako i Bosne i Hercegovine, dopustile da dočekaju zimu u takvim uslovima.

Dodaju da su predstavnici Međunarodne organizacije za izbeglice (IOM) „pobegli“.

„Ostavili su nas ovde da umremo od gladi i hladnoće. Ako smo mi ovde, i oni moraju da budu ovde“, prenosi N1 reči migranata.

Šef Misije IOM u BiH Peter van der Auverert naveo je na Tviteru da je „odmah potrebna politička hrabrost i akcija“.

„Sneg je pao, temperatura je ispod nule, nema grejanja, nema ničega. Ovako niko ne bi trebalo da živi“, napisao je Van der Auverert.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je juče da bi on pristao, kao i lokalne vlasti, da za 24 sata bude naeno privremeno rešenje i da migranti budu raspoređeni u postojeće prihvatne centre, ali ne i u kamp Bira u centru grada.

Stanovnici Bihaća su protestovali zbog plana da migranti privremeno budu prebačeni u taj zatvoreni objekat u centru grada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar