Oklahoma traži da se pandemija proglasi božjim delom

Svet 27. apr. 202021:23
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Robert Perry

Guverner pozvao je američkog predsednika Donalda Trampa da pandemiju koronavirusa proglasi "božjim delom", što bi pomoglo saveznim državama proizvođačima nafte čija je cena prošle nedelje prvi put pala ispod nula dolara.

„Prekomerna proizvodnja nafte nastavlja ugrožavati privredu“, napisao je guverner J. Kevin Stit u pismu Trampu koje je objavio na Tviteru.

Proglašenje „više sile“ ili „božjeg dela“ omogućilo bi , po tamošnjima zakonima, naftnim kompanijama da prekinu rad bez opasnosti da im se otkaže zakup nalazišta, objasnio je Stit.

Regulatorna agencija Oklahome za energetiku ocenila je da je trenutna proizvodnja „ekonomski gubitak“, što bi moglo proizvođačima omogućilo da bez gubitka koncesija zatvore bušotine koje gube novac.

Proizvodnja nafte u Sjedinjenim Državama je krajem prošle godine dostigla rekordan nivo, no pandemija je globalnu potrošnju te sirovine smanjila za 20 do 30 posto.

Cena ispod nule odnosi se na ugovorene kupoprodaje te sirovine za buduće isporuke i plaćanja, za razliku od cena koje se postižu za isporuku koja se odmah pokreće.

Do takvih cena je ovom slučaju došlo jer je trošak skladištenja proizvođačima bio viši od vrednosti očekivanih budućih isporuka.

Komentari

Vaš komentar