Odbor Senata podržao imenovanje sudije Ejmi Beret

Svet 22. okt. 202019:48
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Leigh Vogel / POOL

Odbor za pravosuđe američkog Senata, u kojem većinu čine republikanci, podržao je imenovanje Ejmi Koni Beret za sudiju Vrhovnog suda. Beret još mora da potvrdi Senat u kom sedi 100 poslsnika - 53 republikanca i 47 demokrata. Vođe demokrata u Senatu rekli da neće dati legitimitet ovom procesu, učestvovanjem u glasanju odbora, samo 12 dana pre predsedničkih izbora.

Članovi Odbora iz Demokratske partije, nezadovoljni zbog nastojanja da Ejmi Koni Beret bude izabrana pre predsedničkih izbora 3. novembra, bojkotovali su glasanje.

Predsedavajuća Odbora Lindzi Grejem rekla je da bojkot demokrata predstavlja „njihov izbor“.

Demokrate se protive imenovanju novog sudije pre izbora jer to isto nije dozvoljeno Trampovom prethodniku Baraku Obami 2016. jer je bila izborna godina.

Foto:
Beret je pobožna katolkinja koja je protiv pobačaja

 

 

 

Tramp je nominovao Beret za sudiju Vrhovnog suda nakon smrti liberalne ikone, sudije Rut Bader Ginsburg. Baret je treća osoba koju je Tramp nominovao u Vrhovni sud, koji se sve više okreće udesno.

Miljenica hrišćanskih konzervativaca pokušala je na saslušanju u Odboru za pravosuđe da zaobiđe pitanja o pobačaju, predsedničkim ovlašćenjima, klimatskim promenama i biračkim pravima, što je razbesnelo demokrate.

Beret je pobožna katolkinja koja se lično protivi pobačaju ali je tokom saslušanja naglasila da nema nameru da ukine pravo na pobačaj.

Senat, u kojem većinu čine republikanci, zaseda u ponedeljak i očekuje se da će podržati izbor kandidatkinje predsednika Donalda Trampa za sudiju Vrhovnog suda, što je doživotna funkcija.

Predlog da Ejmi Koni Beret (48) zauzme mesto nedavno preminule Rut Bejder Ginzberg daje Donaldu Trampu priliku da poveća konzervativnu većinu u sudu pre predsedničkih izbora.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar