Policija iz Tetova: Lekari reanimirali pacijenta, kratak spoj zapalio bolnicu

Svet 05. okt. 202113:47 > 14:24
Podeli:
Tetovo Severna Makedonija pozar kovid bolnica
Posledice požara u Kovid bolnici u Tetovu Foto:EPA-EFE/Georgi Licovski

Požar u kovid bolnici u Tetovu, u kojem je poginulo 14 osoba, izazvao je kratki spoj na produžnom kablu defibrilatora, navodi se u veštačenju policijskih forenzičara koje je dostavljeno tetovskom tužilaštvu.

Kako je danas saopštilo tužilaštvo Severne Makedonije, u tom izveštaju se precizira da je „veštačenjem utvrđeno da je požar nastao kao posledica električnog kratkog spoja u produžnom kablu defibrilatora, kojim je reanimiran pacijent u jednoj od bolničkih soba“.

„Pregrevanje tog kabla izazvalo je paljenje u priključnoj kutiji produžnog kabla koji je bio priključen na defibrillator, punjač za mobilni telefon i još jedan aparat“, navodi se u izveštaju Odelenja za kriminalističko-tehnička ispitivanja pri Ministarstvu unutrašnjiih poslova.

POGLEDAJTE JOŠ:

To odeljenje je po naredbi Osnovnog tužilaštva u Tetovu veštačenjem utvrdljivalo postojanje tragova električnog kratkog spoja na dostavljenom materijalu koji je uzet na mestu požara, kao i tragove značajne za utvrdivanje razloga zbog kojeg je 8. septembra uveče izbio požar u Modularnoj (montažnoj) bolnici u kome je živote izgubilo 14 osoba.

U izveštaju dostavljenom Tužilaštvu navodi se su veštaci utvrdili lokaciju i mogući razlog za nastanak tog požara nakon analize tragova požarnih oštećenja, ;dinamike širenja požara i na osnovu oštećenja inventara i prostora, imajući u vidu i saznanja o delovanjima pre i posle požara.

Nakon što je požar izbio zbog kratkog spoja na kablu defibrilatora u jednoj od soba modularne bolnice, prisutni medicinari su, prema veštačenju, pokušali da ga ugase, ali je „nastalo ‘burno’ širenje požara kroz celi objekat, šireći se po krovnim panelima prema niskim predelima zidova i po bolničkom inventaru“.

„S obzirom na to da su hospitalizvani pacijenti bili priključeni na centralni dovod kiseoničke podrške, čime je procentualno prisustvo kiseonika u celom bolničkom prostoru bilo povećano, kao i zbog oštečenja kiseoničke instalacije nastalog u požaru, vatra se proširila celim objektom za jako kratak vremenski period“, navodi se u izveštaju polcijskih veštaka.

Brzom širenju požara je, dodaje se, doprinelo i to što u potkrovnom prosotoru tog (montažnog) objekta ne postoje pregrade između modula/prostorija i prema hodniku, koje bi usporile prenošenje vatre.

Kako navodi tužilaštvo Severne Makedonije, veštačenje policijskih forenzičara je samo jedan od do sada obezbeđenih dokaza, a očekuje se da u tetovsko osnovno tužilaštvo, koje vodi istragu, pristignu i izveštaji i podaci drugih nadležnih institucija kojima su data naređenja i uputstva za istragu, kao i veštačenje ekspertskog tima iz Nemačke.

„Nakon prikupljanja svih verbalnih i materijalnih dokaza, njihovog razgledanja i analize, biće doneta javnotužilačka odluka za dalji tok postupka“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO Požar u Tetovu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar