Obavezna vakcinacija policajaca i vatrogasaca u Njujorku

Svet 20. okt. 202115:56
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Njujork će zahtevati od policajaca, vatrogasaca i drugih radnika koji rade u gradu da budu vakcinisani protiv korona virusa ili će se suočiti sa neplaćenim odsustvom, saopštio je danas gradonačelnik Bil de Blazio.

PROČITAJTE JOŠ:

Ova mera protiv korona virusa usmerena je na najveću nacionalnu policijsku upravu u zemlji i više od 100.000 drugih radnika kompanije „Big Epl“, uključujući radnike gradske čistoće i građevinske inspektore, prenosi AP.

Radnici koji rade u gradu, a koji dobiju prvu dozu vakcine do 29. oktobra na gradskom punktu za imunizaciju dobiće dodatnih 500 dolara uz platu, poručio je gradonačelnik.

Dok će sa druge strane, radnici koji ne pokažu dokaz o vakcinaciji do 29. oktobra biti stavljeni na neplaćeno odsustvo.

Odluka ima rok da se sprovede do prvog novembra, u smislu dobijanja prve doze vakcine, rekao je de Blazio.

Od radnika koji su uključeni u ovu novu meru, 71 odsto njih je već primilo najmanje jednu dozu vakcine, prema podacima grada.

„Moramo okončati eru korona virusa. Naši policajci, naši zdravstveni radnici, naši vatrogasci, svi naši zaposleni u javnom sektoru – mnogi od njih dolaze u veoma bliski kontakt sa svojim kolegama iz Njujorka“, rekao je de Blazio u intervjuu za „Morning DŽo“.

Grad je ranije propisao obaveznu vakcinaciju za nastavnike u školama, a država je ranije propisala obaveznu imunizaciju za medicinske radnike.

AP navodi da je De Blazio nekoliko nedelja razmišljao o ovoj novoj meri koja će važiti za policiju, vatrogasne službe i druge gradske agencije.

Njegova objava usledila je usred novog problema koji se tiče policajaca njujorške policije koji prkose čak i jednostavnim merama, poput nošenja maski.

BONUS VIDEO: Poziv na booster: raste li vakcinacija trećom dozom?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar