Obaveštajci tragaju za dokazima da je Kina izazvala koronu

Svet 30. apr. 202017:23
Podeli:
Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Zvaničnici administracije američkog predsednika Donalda Trampa traže od američkih obaveštajnih agencija da pronađu dokaze koji idu u prilog neutemeljenoj teoriji da je kineska vladina laboratorija u Vuhanu izvor epidemije korona virusa, tvrde neimenovani sadašnji i bivši američki zvaničnici.

Napori u tom smeru dolaze u trenutku kada Tramp pojačava kampanju kojom okrivljuje Kinu za pandemiju, preneo je „Njujork tajms“.

Pojedini obaveštajni analitičari zabrinuti su da će pritisak zvaničnika administracije iskriviti procene vezane za virus i da bi on mogao biti upotrebljen kao političko oružje u intenzivnoj borbi sa Kinom zbog bolesti koja je zarazila više od tri miliona ljudi širom sveta.

Većina obaveštajnih agencija i dalje je skeptična kada je reč o tome da se mogu pronaći dokazi o postojanju veze sa laboratorijom, a naučnici koji su proučavali genetiku koronavirusa kažu da je velika verovatnoća da je on prešao sa životinje na čoveka, kao što je to bio slucaj sa HIV-om, ebolom i SARS-om.

Trampovi pomoćnici i republikanci u Kongresu pokušali su da delimično optuže Kinu za pandemiju kako bi odvratili pažnju kritikama da je administracija loše upravljala krizom u Sjedinjenim Američkim Državama, koje sada imaju više slučajeva korona virusa nego bilo koja zemlja, naveo je list.

Više od milion Amerikanaca je zaraženo korona virusom, a više od 60.000 je preminulo.

Komentari

Vaš komentar