Novi ruski zakon, „pozdrav iz Kremlja“ za Navaljnog

Svet 04. jun. 202114:41
Podeli:
Vladimir Putin Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se zabranjuje članovima organizacija koje se u Rusiji smatraju ekstremističkim da se kandiduju na izborima.

Saveznici ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u zatvoru u Rusiji, tvrde da je cilj zakona da se onemogući njihovo učešće na parlamentarnim izborima ove godine, prenosi Rojters.

Zakonom se zabranjuje članovima ili liderima grupa, koje se smatraju ekstremističkim, da se kandiduju za mesto u Državnoj Dumi, donjem domu parlamenta, ili da učestvju u drugim izborima u periodu od tri do pet godina.

Zakonom se onemogućavaju kampanje za parlament koje su najavili pojedini saveznici Navaljnog, uključujući Ljubov Sobolj, koja se krivično goni zbog protesta organizovanog u znak podrške Navaljnom.

Potpisivanje zakona poklapa se sa 45. rođendanom Navaljnog, koji će on obeležiti iza rešetaka pošto služi dvoipogodišnju kaznu zbog optužbi za proneveru, a za koje tvrdi da su izmišljene. Tim Navaljnog sarkastično je nazvao zakon „specijalnim rođendanskim pozdravom iz Kremlja“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar