Nove mere u Hrvatskoj: Od sutra kafići rade do ponoći

Svet 11. jun. 202112:11 > 12:15
Podeli:
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na konferenciji Kriznog štaba Hrvatske u Zagrebu danas su sopštene nove mere. Od sutra, kafići u toj zemlji mogu da rade do ponoći, umesto do 23 sata što je bio slučaj do sada. Planirane su i određene izmene kada je u pitanju ulazak u Hravatsku.

Pročitajte još:

„Štab je produžio mere koje se odnose na javni prevoz, rad trgovina i trgovačkih centara do 30. juna. Što se tiče prelaska granica, izmenjeni su neki tehnički detalji. Sada je ulazak u Hrvatsku osobama iz EU, a koje su vakcinisani sa dve doze ulazak moguć čim su primili drugu dozu. Neće biti potrebno čekati da prođe 14 dana od primanja druge doze“, rekao je Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

Do značajnijeg ublažavanja mera došlo je i kada je reč radu ugostiteljskih lokala, piše Jutarnji list.

„Ugostiteljski objekati od sutra mogu da rade do 24 sata. Ugostiteljski objekti, pekare, kazina, slot klubovi. To se odnosi i na javna događanja, okupljanja i manifestacije. Ukida se zabrana treniranja u zatvorenim prostorima i školskim dvoranama. Sve više će se širiti broj i vrsta događaja kojima će biti dozvoljeno prisustvovanje uz ispunjenje određenih uvjeta. I ovom odlukom povlačimo prvi korak u tom smeru: Otvaranje mogućnosti da se slično kao i na svadbama, mogu uz uslove i bez strogih mera ako su prisutne samo osobe koje su pre više od 14 dana primiledrugu dozu vakcine, oni koji su bolest preboleli, a da nije prošlo više od 180 dana, ili su preboleli i vakcinisali se jednom dozom, ili su unazad 48 sati imali negativan PCR ili brzi antigenski test. Organizatori će biti obvezni najkasnije tri dana pre okupljanja Civilnoj zaštiti da dostave obaveštenje o održavanju okupljanja i okvirni broj osoba. Ispunjavanje uslova građani će moći da dokažu EU digitalnom covid potvrdom ili potvrdom izdatom od nadležnog lekara“, rekao je Božinović.

Takođe, biće mogućeno prisustvo publike na sportskim događajima, uz određene uslove.

„Javna događanja i okupljanja su i dalje načelno ograničena na maksimalno 100 osoba. To je uvedeno jer se okupljanje pokazalo kao jedno od žarišta širenja bolesti. Pred nama je Evropsko prvenstvo u fudbalu, počela je i turistička sezona… Zato se daje preporuka da se ne organizuju javni događaji sa većim brojem osoba, posebno masovnog gledanja utakmica tokom prvenstva“, rekao je Božinović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar