Nove mere u Evropi: Od taksi za nevakcinisane do obavezne socijalne distance

Svet 25. nov. 202112:38
Podeli:
Foto:profimedia.rs

Kako broj novozaraženih širom Evrope raste svakodnevno, sve više zemalja uvodi nove korona mere. Austrija već razmišlja o taksama za nevakcinisane, Češka i Slovačka su uvele ograničenja za nevakcinisane, Italija se odlučila za "super grin pas", a Holandija uvodi obaveznu socijalnu distancu.

PROČITAJTE JOŠ:

Austrija

Austrija je prošle nedelje odlučila da uvede obaveznu vakcinaciju od 1. februara 2022. godine, a sve je više predloga uvede i pandemijska taksa.

Potpredsednik Lekarske komore iz Donje Austrije Gerit Loibl istakao je da bi mogla da se uvede pandemijska taksa za nevakcinisane koja će iznositi od 90 do 100 evra mesečno. Do ove sume su došli kada su obračunali porez na duvan i navike pušača, jer pušači plaćaju državi sličnu svotu. On je istakao da bi taksa mogla da dovede do veće stope vakcinisanih u državi.

Austrija koronavirus
Koronavirus u Austriji Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Holandija

Holandija od srede uvodi ponovo obavezno socijalno distanciranje za sve starije od 18 godina. Ko se ne bude pridržavao pravila o 1,5 metar udaljenosti od drugih ljudi u većini društvenih situacija moraće da plati kaznu od 95 evra. Novo pravilo će kontrolisati policajci i BOA timovi za obezbeđenje koje su angažovale opštine kako bi osigurali poštovanje propisa, saopštilo je ministarstvo pravde i bezbednosti.

Mere se neće odnosti na ljude koji žive u istom domaćinstvu. Ostala izuzeća uključuju lokacije na kojima je za ulazak potrebna kovid propusnica.

Italija

Italija planira da pooštri pravila o zdravstvenom sertifikatu, a očekuje se da će nova uredba Vlade biti objavljena do petka. Nove mere će se odnositi na nevakcinisane i biće propisane u takozvanoj „super zelenoj propusnici“.

Italija je u avgustu uvela kovid zelenu propusnicu koja je potrebna za ulazak u restorane, bioskope i rekreativne centre, a zatim je proširena i na radna mesta i na javni prevoz. Potvrda je pokazivala da li je osoba vakcinisana ili je preležala koronu ili ima negativan test na kovid.

Umesto toga, sada se uvodi „super zelena propusnica“ koja bi izdavala samo vakcinisanima ili onima koji su preležali koronu, dok će propusnice koje se izdaju na osnovu PCR testa važiti samo za ulazak na radna mesta.

Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Češka i Slovačka

Češka i Slovačka su zbog epidemiološke situacije odučile da uvedu ograničenja za nevakcinisane građane. To znači da im je od ponedeljka zabranjeno da posećuju pabove, prodavnice koje se ne smatraju prioritetima, kao i tržne centre.

U ovom zemljama raste broj zaraženih, a mesta na intenzivnim negama su popunjena. Češka je poslala vojnike da pomognu bolnicama, a najavljeno je i da će se razmatrati i proglašenje vanrednog stanja.

U Slovačkoj je situacija izuzetno teška, bolnice ne mogu da izdrže pritisak zbog rasta broja zaraženih, pa će biti razmatrano i moguće zaključavanje zemlje. Slovačka predsednica Zuzana Čaputova izjavila je da ta zemlja gubi bitku protiv pandemije korone.

Ceska koronavirus
Koronavirus u Češkoj, Prag Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Hrvatska

Hrvatska je uvela novčane kazne za protivnike kovid potvrda. Ministar zdravlja Vili Beroš i ministar pravosuđa Ivan Malenica istakli su da će se odluke odnositi na one odgovorne osobe koji ne poštuju odluku o obaveznim potvrdama, a iznos kazne biće od 4.000 do 6.645 evra.

Beroš je na konferenciji za novinare kritikovao političare koji su podržali protest protiv vakcinacije i testiranja. Dodao je da epidemiološka situacija u Hrvatskoj nije dobra i pozvao je ljude da prime i treću buster dozu vakcine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar