Podeli
Foto: EPA-EFE/JOSE COELHO

Sa 122 umrlih od koronavirusa u poslednja 24 sata i gotovo 4.000 hospitalizovanih, pandemija Kovida-19 je dostgla nove rekorde u Portugalu koji se sprema ove nedelje da uvede novo strogo zatvaranje.

Na sednici vlade zakazenoj za sredu vlada će proglasiti nešto vrlo slično prvom zaključavanju u martu, rekao je premijer Antonio Kosta.

Predsednik Rebelo de Sousa već je ovog vikenda upozorio da misli da nema alternative opštem zaključavanju.

Posle novog rekordnog broja umrlih zabeleženih danas, u Portugalu je ukupno od koronavirusa umrlo 7.965 ljudi.

Sa 213 novih pacijenata, u bolnicama u zemlji se od Kovida-19 leči ukupno 3.983 ljudi, od kojih 567 u intenzivnoj nezi, prema dnevnom bilansu koji je objavila danas Opšta uprava za zdravlje.

Broj novozaraženih prošle nedelje je prešao prag od 10.000 zaraženih dnevno, pre nego što je zabeležen osetan pad za vreme vikenda što se smatra da ne odgovara stvarnom poboljšanju već pre manjem broju urađenih testova, rekao je Antonio Kosta. Premijer je rekao da se sigurno suočavaju sa trećim talasom zaraze.

Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

„Smanjenje nivoa prenosa jedini je način prevazilaženja ove situacije“, rekla je ministarka zdravlja Marta Temido koja je rekla da je porast broja slučajeva poslednjih dana vezan za ukidanje nekih mera za vreme Božića i za hladan talas koji pogađa više evropskih zemalja.

Vlada će se sutra konsultovati sa nizom stručnjaka za javno zdravlje pre vanredne sednice na kojoj treba da odluči o jačanju mera koje se mogu doneti pošto je na snazi zdravstveno vanredno stanje od početka novembra.

Očekuje se da će novo zatvaranje koje bi moglo da stupi na snagu već u četvrtak uključiti zatvaranje prodavnica koje se ne smatraju neophodnim, restorana i kafea ali bi škole trebalo da nastave da rade sa fizičkim prisustvom dece.

Komentari

Vaš komentar