Netanjahu: Izrael tajno pregovara s muslimanskim zemljama

Svet 30. avg. 202016:47
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Ariel Schalit

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas da Izrael vodi tajne pregovore sa mnogim arapskim i muslimanskim zemljama o normalizaciji odnosa posle postizanja sporazuma s Ujedinjenih Arapskim Emiratima (UAE).

„Postoji još mnogo neobjavljenih sastanaka s arapskim i muslimanskim zemljama da se normalizuju odnosi sa državom Izrael“, rekao je Netanjahu uoči sutrašnjeg prvog komercijalnog leta izraelskog aviona u UAE, preneo je Frans pres.

Premijer Izraela je ocenio da su „Palestinci imali dugo veto na mir, ne samo između njih i Izraela, već i između Izraela i arapskog sveta“ i rekao da je već razgovorao sa zvaničnicima Sudana, Čada i Omana.

On je aludirao na nedavni sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa UAE, objavljen 13. avgusta, kojem su posredovale SAD.

„Ako bismo morali da čekamo na Palestince, čekali bi zauvek“, ocenio je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

Foto: Shutterstock

Palestinski lideri su oštro kritikovali Emirate što su pristali da normalizuju odnose s Izraelom.

Sporazumom predviđa da Izrael zamrzne planove o aneksiji dela Zapadne obale, gde Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu.

Netanjahu je međutim danas ponovio da će Izrael biti u stanju da anektira ta područja.

Pročitajte još:

Visoki savetnik i zet predsednika SAD Donalda Trampa Džared Kušner koji je danas doputovao u Izrael da sutra na čelu američke delegacije putuje u Emirate s izraelskom delegacijom tim prvim letom rekao je da je put do sporazuma između dve zemlje bio dug i da se preokret ne postiže lako.

Kušner je podsetio na Trampov bliskoistočni mirovni plan, ocenivši da je taj dokument doveo do sporazuma UAE i jevrejske države, najavivši mnoštvo novih sporazuma.

„Mnogi ljudi opisali su stanje Blsikog istoka kao beznadežno“, rekao je Kušner dodavši da je u poslednjim nedeljama osetio optimizam i da je sada pripremljen teren za još više sporazuma.

Emirati su treća arapska zamlja posle Egipta i Jordana koja je uspostavila odnose s Izraelom.

Komentari

Vaš komentar