Nemačka vlada: Navaljni otrovan novičokom

Svet 02. sep. 202016:59 > 17:30
Podeli:
Alexei Navalny
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni otrovan je nervnim otrovom novičokom, saopštila je nemačka vlada, koja je najoštrije osudila napad na ruskog opozicionara, pozvavši Rusiju da hitno pruži objašnjenje.

Toksikološki testovi su pokazali „nesumnjiv dokaz“ prisustva nervnog otrova iz grupe novičok“, saopštila je Vlada iz Berlina, a prenosi BBC.

Nemačka vlada je saopštila da najoštrije osuđuje napad, pozvavši Rusiju da što pre podnese objašnjenje.

„Ovo je uznemirujući razvoj situacije da je Aleksej Navaljni bio žrtva hemijskog otrova u Rusiji“, dodaje se u saopštenju.

Alexei Navalny
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se ministrima kako bi razmotrili naredne korake, takođe se navodi.

Vlada iz Berlina će, dodaje se, informisati EU i NATO o svojim otkrićima.

„Federalna vlada će razmotriti odgovarajući zajednički odgovor sa partnerima, u svetlu ruskog odgovora“, saopštio je Berlin.

Aleksej Navaljni
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Iz Kremlja su naveli da od Nemačke nisu dobili informaciju da je Navaljni otrovan novičokom, prenela je ruska novinska agencija Tass.

Pročitajte još:

Kritičar Kremlja

Navaljni, veliki kritičar Kremlja, koji je obelodanio korupciju u vrhu države, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnicu u Omsku nakon što mu je pozlilo.

On je dva dana kasnije prebačen u Nemačku gde su lekari zaključili da ima „tragova trovanja“. On se sve vreme nalazi u komi.

Njegov tim je saopštio da je Navaljni otrovan po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Rusija negira da je Navaljni otrovan, a iz kancelarije glavnog tužioca pre nedelju dana su saopštili da nema osnova za pokretanje istrage nakon hospitalizacije Navaljnog.

Evropski sud za ljudska prava Strazbur, Navaljni
Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Kakav je to otrov

„Novičok“ na ruskom znači „novajlija“, a u pitanju je nervni agens koji postoji u obliku gasa ili pare. „Novičok“ nervni agensi se raspršuju u obliku veoma sitnih čestica poput pudera. Ovi agensi mogu da se udahnu, progutaju ili apsorbuju preko kože. Kao i kod drugih nervnih agenasa, hemikalije iz „novičok“ agenasa blokiraju acetilholinesterazu, enzim aktivan u nervnom sistemu. Rezultat toga može da bude nekontrolisana kontrakcija svih mišića koja može da dovede do srčanog zastoja i gušenja.

Komentari

Vaš komentar