Nemačka u lokdaunu do 14. februara

Svet 19. jan. 202120:35 > 20:37
Podeli:
Angela Merkel Foto:Tanjug/Michael Kappeler/pool photo via AP

Nemačka će uvesti još oštrije mere zaključavanja i njihovo produženje do 14. februara. Kancelarka Angela Merkel se sastala sa premijerima saveznih pokrajina sa kojima je dogovorila nove mere nakon 31. januara.

Iako sastanak nemačke kancelarke sa čelnicima saveznih pokrajina još traje, procurile su informacije, među kojima je najvažnija da će Nemačka biti u još strožem lokdaunu koji će trajati do 14. februara, javlja Index.hr.

Merkelova i čelnici pokrajina dogovorili su se da se uz postojeće uvedu i mere obaveznog nošenja visokokvalitetnih medicinskih zaštitnih maski u prodavnicama i u javnom prevozu.

To uključuje takozvane hirurške maske, te maske poznatije po oznakama FFP2 i N95.

Prema novim pravilima, građanima će biti zabranjeno nošenje platnenih maski ili šalova kao zamene za maske u javnom prevozu, javljaju nemački mediji.

Uz to, dokument s novim merama predviđa da Savezno ministarstvo rada i socijalnih pitanja donosi uredbe o radu od kuće.

Prema njoj, poslodavci moraju omogućiti zaposlenima rad od kuće kad god je to moguće. To bi smanjilo kontakte na poslu, ali i na putu do posla, što bi trebalo da uspori širenje koronavirusa.

Od poslodavaca se, takođe, traži da uspostave fleksibilno radno vreme za sve one koji moraju da idu na posao da bi se izbegla gužva u javnom prevozu u ranim jutarnjim i poslepodnevnim časovima.

Ograničenja su delovala, navodi se u radnom dokumentu koji je procureo sa sastanka Merkelove i pokrajinskih premijera, jer se smanjio broj novih infekcija, a lagano je padao i pritisak na bolnice i jedinice za intenzivnu njegu.

Ipak, pad broja zaraženih u Nemačkoj mora biti dodatno ubrzan kako bi se sprečio rizik od širenja novog soja koronavirusa.

Jedna od važnijih tema sastanka je i odluka o otvaranju škola.

Od toga se, po svemu sudeći, za sada odustaje, te se nastavlja onlajn nastava.

Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Za nastavak takvog režima u školstvu naročito se zalaže kancelarka Merkel, dok su neki pokrajinski čelnici protiv, ali se u ovom trenutku čini da će stav Merkelove prevladati, preneo je portal Index.hr.

Kancelarka i drugi članovi Vlade već su upozorili da bi mere mogle biti produžene i posle januara zbog loše situacije sa kovid-19 epidemijom u zemlji.

Nemci su gotovo u potpunom lokdaunu, ali se i većina stanovništva zalaže za još strože mere, pišu nemački mediji.

Nemačka mora da produži i pooštri mere restrikcije kako bi smanjila broj zaraženih i obuzdala pandemiju virusa korona, rekao je ministar finansija Olaf Šolc.

„Smatram da će produženje i preciznije mere povećati efikasnosti postojećih propisa“, rekao je Šolc novinarima juče.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar