Ministar finansija se ubio zbog korone

Svet 29. mar. 202014:15 > 17:26
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SABRINA FEIGE

Ministar finansija nemačke pokrajine Hesen Tomas Šefer pronađen je mrtav pored železničke pruge, a policija pretpostavlja da se radi o samoubistvu.

Sumnja se da je počinio samoubistvo zbog krize oko korona virusa, a prema saopštenju policije iz Vizbadena, leš poltičara iz redva CDU pronađen je sinoć u Hohajmu pored železničke pruge.

Šefer je ostavio oproštajno pismo iza sebe, u kojem, kako tvrdi „frankfurter Algemajne cajtung“, objašnjava razloge suicida.

Policija ispituje očevice, a upravo guverner Hesena Volker Bufie je naveo da je Šeferova smrt povezana sa krizom oko korona virusa.

Kako je naveo, Šefer je brinuo da li će vlast ispuniti očekivanja stanovnika koja se, pre svega, odnosi na finansijsku pomoć.

Šefer je bio pripadnik Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel, a na poziciji ministra finansija bio je čitavu deceniju.

Inače Šefer je važio za budućeg mogućeg naslednika aktuelnog premijera Hesena Folkear Bufijea posle 2023.

Bufie je saopštio da je šokiran vešću o smrti svog kolege.

„Posebno njega sam trebao u ovim teškim vremenima. Najveći izazov sa kojim se suočava naša zemlja zahteva trezvenost i delotvornost, a i jedno i drugo je imao Šefer“, naglasio je Bufie, dodajući da je radio danonoćno da se savlada kriza koju je izazvala panemija.

On je ukazao da se mora poći od toga da velika briga za Šefera da li će uspeti da ispuni očekivanja građana, posebno po pitanju finansijske pomoći, bila prevelika.

„Mislim da su ga te brige samlele“, ocenio je Bufije.

I šefica CDU Anegret Kramp-Karenbauer kazala je da je šokirana vešću o smrti Šefera.