Podeli
HPV vakcina
HPV vakcina; Foto: PA Images / Profimedia

Najpopularnija globalna teorija zavere trenutno je ona koja tvrdi da je kovid 19 izmišljen zbog zarade farmaceutske industrije.

Pustili su zli farmaceuti među nas, neiskvaren, a zdrav i rumen svet, opaki virus, roštiljaju nas na paklenom strahu od teške bolesti i smrti, plaše nas respiratorima, komorbiditetom, visokom temperaturom, Božinovićem, gubitkom daha i ostalim strahotama koje je hirovita opasnost po zdravlje unela u naše živote, a onda će jednog dana, kad budemo na ivici snaga, među nas malaksale pustiti spasonosnu vakcinu i izbaviti nas od zla, objašnjava ovu teoriju Vladimir Matijanić za “Index“.

Vakcinu prema teoretičarima zavere finansira Bil Gejts, a u njoj se krije mikro čip pomoću kojeg će milijarder uvek znati gde smo mi. Očigledno ga jako interesuje šta neki tamo Srbi i Hrvati pričaju po kafanama i autobusima. Gejsts će slušanjem razgovora običnih ljudi skupiti riznicu znanja koja će mu omogućiti da ima sve što poželi. Iako to već ima, podseća

Međutim, dostupni podaci pobijaju ovu teoriju zavere: farmaceutskoj industriji se znatno više isplate lekovi nego vakcine. Vakcine primamo jednom-dvaput-triput u životu, dok tablete možemo da gutamo čitavog života. Zdravorazumski, da smo zli farmaceuti opsednuti idejom zgrtanja novca na trovanju ljudi, radije bismo razmišljali o prodaji lekova nego o vakcini, piše Index.

Pročitajte i:

To je komentarisao Gordan Lauc, molekularni biolog i načelinik Zavoda za biohemiju i molekularnu biologiju na Farmaceutsko-biohemijskom fakultetu.

“Vakcine su jedan od najmanje profitabilnih segmenata u farmaceutskoj industriji. U većini slučajeva radi se o jednoj ili eventualno 2-3 doze čija je prodajna cena retko skuplja od deset evra, a profitne marže su vrlo male. Gledano s čisto ekonomskog aspekta, vakcinacija je vrlo neisplativa jer se vakcinama bolest sprečava, dok bi samo lečenje bilo puno skuplje i profitabilnije, kako za zdravstvene ustanove tako i za proizvođače lekova. Recimo, samo cena Remdesivira za lečenje jednog obolelog prelazi dve hiljade dolara, dok su troškovi proizvodnje slični troškovima proizvodnje jedne doze vakcine”, objasnio je za Index Lauc.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar