NASA-in helikopter opet leteo po Marsu, poslao novi snimak

Svet 22. apr. 202122:06
Podeli:
Foto: EPA EFE/NASA/JPL-Caltech

NASA-in minijaturni helikopter "Indženuiti" danas je uspešno obavio svoj drugi let iznad površine Marsa, samo tri dana nakon što je ušao u istoriju zbog prvog kontrolisanog leta na nekoj drugoj planeti u našem Sunčevom sistemu.

Istorijski let u ponedeljak trajao je 39 sekundi, a „Indženuiti“ težak oko 1.8 kilograma poleteo je do visine od oko tri metra, ostao je na jednom mestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Crvene planete.

Danas je helikopter leteo čitave 52 sekunde i imao složeniji plan letenja, piše Space.com.

„Helikopter na Marsu uspešno je završio svoj drugi let i pritom snimio crno-belu fotografiju svojom navigacijskom kamerom. Popeo se na veću visinu, duže je leteo i izveo bočno letenje“, napisali su na Tviteru delatnici NASA-inog instituta Jet Propulsion Laboratory.

„Indženuiti“ se tokom današnjeg plana leta trebao uzdići na visinu od 5 metara, neko vreme lebdeti na mestu, a zatim se pomaknuti bočno za dva metra. Nakon toga je opet trebao da leti na jednom mestu, snima okruženje kamerom u boji, a zatim se spusti na tlo.

NASA-in rover „Prezervans“ posmatrao je i snimao celu ovu današnju akciju sa udaljenosti od 64 metra. Njegovi snimci počeli su stizati na Zemlju u 15:20.

Najnaprednije svemirsko vozilo koje je poslato na drugi svet, sletelo je na Mars nakon gotovo sedam meseci putovanja, čime je započela potraga za dokazima drevnog mikrobiološkog života na toj planeti.

Prvi video-zapis sa Marsa poslat je, zahvaljujući NASA-inom roveru.

Dok su prethodne letelice vraćale „filmove“, koji su zapravo samo slike spojene u GIF-obliku, „Prezervans“ ima kamere sa video mogućnostima. Rover ima ukupno 23 kamere, koje uključuju i zumiranje i mogućnosti boja.

Mars ima jednu trećinu gravitacije koju imamo na Zemlji, a atmosfera je izuzetno retka, s 1% gustoće kakva je na Zemlji. Ovi faktori otežavaju kontrolisani let na Marsu, piše CNN.

NASA će tokom sledećih nedelja pokušati da sprovede još tri kontrolisana leta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram