Napad na školu u Avganistanu: 40 mrtvih, desetine povređenih

Svet 08. maj. 202117:44
Podeli:
Kabul ekspolozija
Foto: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Nekoliko eksplozija dogodilo se danas u školi glavnog grada Avganistana. Najmanje 40 ljudi je ubijeno, dok je na desetine učenika ranjeno, javlja Rojters.

POGLEDAJTE JOŠ:

Viši zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova saopštio je da je većina žrtava ženskog pola.

Snimci koji stižu iz Kabula prikazuju haotične scene ispred škole, sa knjigama i školskim torbama koje su pobacane po putu, dok stanovnici žure da pomognu žrtvama.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Tarik Arijan rekao je pre sat vremena da ima najmanje 25 poginulih, ali nije precizirao uzroke smrti, dok iz ministarstva zdravlja kažu da je preko 40 osoba stiglo u bolnice.

Kabul je u stanju visoke pripravnosti otkako je Vašington prošlog meseca najavio planove za povlačenje svih trupa, a avganistanski zvaničnici rekli su da su talibani pojačali napade širom zemlje.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za današnji napad. Portparol talibana negirao je umešanost pobunjeničke grupe i osudio ovaj incident.

Eksplozije su se dogodile u zapadnom Kabulu, mestu koje su pripadnici Islamske države često napadali tokom godina.

Pogođena škola ima zajednički program za devojčice i dečake, a časovi se odvijaju u tri smene. Napad se dogodio u smeni u kojoj nastavu pohađaju devojčice, pa su one među najvećim brojem nastadalih.

Misija EU u Avganistanu oglasila se na svom Tviter nalogu i napisala da je ovo „stravični napad“ i „akt terorizma“.

„Ciljajući prvenstveno učenice u školi, čini se da je ovo napad na budućnost Avganistana“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar