Nacionalni praznik u Francuskoj obeležili protesti

Svet 15. jul. 202100:20
Podeli:
Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Dok je Francuska slavila svoj nacionalni praznik Dan pada Bastilje, više od 19.000 ljudi, prema podacima vlasti protestovalo je u ime "slobode" protiv najava predsednika Emanuela Makrona o kovid propusnicama, protiv vakcinacije i "diktature".

POGLEDAJTE JOŠ:

Neki skupovi su održani tokom jutra, u vreme vojnog mimohoda na Jelisejskim poljima, pred predsednikom Makronom koji je poslednji put u svom petogodišnjem mandatu predsedavao tom proslavom.

U pitanje su dovedene izjave predsednika u ponedeljak uveče kada je najavio obavezu vakcinacije za negovatelje i druge profesije, kao i proširenje zdravstvene propusnice na većinu javnih površina.

Neke od tih mera će stupiti na snagu u leto i podstaći na vakcinaciju brojne Francuze koji su do sada bili neodlučni ili bili nepoverljivi. Nakon tih najava više od dva miliona Francuza se onlajn prijavilo za vakcinaciju. U ime slobode, protivnici su izrazili svoje nezadovoljstvo.

U Parizu se u nekoliko povorki okupilo 2.250 ljudi, prema ministarstvu unutrašnjih poslova.

Prema istraživanju agencije za ispitivanje javnog mnjenja Elabe, mere koje je najavio predsednik odobrava većina Francuza. Velika većina, 76 odsto, podržava obavezu vakcinacije medicinskog osoblja.

Tradicionalna vojna parada za Dan pada Bastilje održana je u Parizu na Jelisejskim poljima nakon što je prošle godine otkazana zbog pandemije koronavirusa. Svečanosti je prisustvovalo samo oko 10 hiljada posmatrača koji su imali kovid potvrde. Na paradi je učestvovalo pet hiljada vojnika, 73 aviona, 24 helikoptera i dvestotinak vojnih vozila.

Danom pada Bastilje, najvećim francuskim nacionalnim praznikom, obeležava se pad zloglasnog pariškog zatvora, presudnog događaja u Francuskoj revoluciji 1789. godine.

BONUS VIDEO Delta soj se širi Grčkom

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar