Montenegro erlajnz: Odluka o suspenziji letova politička

Svet 27. maj. 202000:33
Podeli:
Foto:EPA-EFE/MAURITZ ANTIN

Crnogorska nacionalna kompanija Montenegro erlajns potvrdila je da je večeras dobila obaveštenje Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije da se suspenduje pravo sletanja njihovih aviona na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" i ocenila ovu odluku kao nenadanu i političku, prenosi Insajder.

Ovoj odluci prethodila je odluka Vlade Crne Gore o otvaranju granica svoje zemlje za pojedine države u kojima je broj zaraženih koronavirusom manji od 25 na 100.000 stanovnika, a među tim državama nije Srbija. Usledile su oštre kritike iz Beograda budući da je Srbija svoje granice otvorila u putpunosti za građane svih država, pa i Crne Gore, ali i najave da Beograd neće uvoditi mere receprociteta.

Međutim, uskoro je usledila odluka da će avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajsna biti uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodorom „Nikola Tesla“. To je potvrđeno Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije pozvao se upravo na reciprocitet u odluci o suspenziji prava na sletanje koju je prethodno preneo Blic uz tvrdnju da je imao uvid u odluku u čijem obrazloženju, kako prenose, stoji da kako je navedena mera i dalje na snazi, državljanima Srbije je onemogućen ulazak u Crnu Goru.

„Nasuprot tome, u skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID – 19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću uklonjena su ograničenja za ulazak stranih državljana, uključujući i državljane Crne Gore, u Republiku Srbiju.Imajući navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika između dve države je ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza iz člana 13. stav 1. Pravilnika o izdavanju odobrenja stranom avio – prevozniku za obavljanje međunarodnom javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom, i to na štetu avio- prevoziolaca registrovanih u Republici Srbiji“, navodi Blic citirajući obrazloženje.

Prema članu 13. Pravilnika na koji se poziva Direktorat, ako strana država u postupku izdavanja odobrenja za obavljanje javnog avio-prevoza domaćim avio-prevoziocima postavlja uslove ili ograničenja koji su stroži od uslova propisanih u Republici Srbiji, Direktorat može da primeni recipročne mere u postupku odlučivanja o zahtevu za izdavanje odobrenja avio-prevoziocima kojima je ta država izdala sertifikat vazduhoplovnog operatera (AOC).

U reagovanju Montenegro erlajnsa koji je prenela RTV CG, navodi se kako im predstoji borba za što brže i kvalitetnije povezivanje Crne Gore avio-linijama sa svim evropskim destinacijama i da će tom zadatku biti posvećeni.

„Industrija u kojoj poslujemo ne bi trebalo da zavisi od političkih odluka. Bez obzira na ovu nenadanu odluku Beograda, Srbija svakako ostaje deo naših saobraćajnih planova i pokušaćemo da damo doprinos da se posledice COVID19, u ekonomskom smislu, što pre saniraju“, poručili su iz Montenegro erlajnsa.

Danas popodne, dan pre nego što bi trebalo da počne da važi odluka Direktorata, na beogradski aerodrom Nikola Tesla sleteo je jedan avion crnogorske aviokompanije sa studentima iz Crne Gore.

Odnosi Beograda i Podgorice mesecima su narušeni zbog crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti i litija koje su usledile.

Izvor: Insajder

Komentari

Vaš komentar