Moderna: Naše vakcine su efikasne kod dece 12-18 godina

Svet 25. maj. 202114:32 > 29. maj. 2021 11:47
Podeli:
Vasington vakcinacija koronavirus
Masovna vakcinacija u Vašingtonu Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Kompanija Moderna postala je drugi proizvođač koji je objavio da su ispitivanja njihovih vakcina kod mlađih osoba imala uspeha. Kako je saopšteno, potvrđeno je da njihova vakcina može da zaustavi prenos kovid infekcije kod osoba starih od 12 do 18 godina.

Pročitajte još:

Poput kompanije Fajzer čiju vakcinu je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila za adolescente starosti od 12 do 15 godina, Moderna kaže da je njena vakcina bila 100 odsto efikasna u ispitivanjima kod mladih ljudi.

U studiji u kojoj je učestvovalo 3.700 mladih ljudi starosti od 12 do 18 godina nije bilo simptomatskih slučajeva kovid-19 među onima koji su primili dve doze vakcine. Budući da je među decom i adolescentima inače manje slučajeva, istraživači su se vodili definiciijom američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) koja uključuje i blaže slučajeve. Primenjujući CDC definiciju samo jednog simptoma plus pozitivnog kovid testa brisa, istraživači iz Moderne zabeležili su 93% efikasnosti nakon jedne doze.

Kompanija kaže da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata. Zabeleženi su bol u ruci, glavobolju, umor i jezu nakon druge doze. Svi oni koji su učestvovali biće nadgledani u narednih 12 meseci kako bi bili sigurni da nema dugoročnih efekata.

„Ohrabreni smo činjenicom da je mRNA-1273 bila visoko efikasna u prevenciji kovid-19 kod adolescenata. Posebno je uzbudljivo videti da vakcina Moderna kovid-19 može sprečiti infekciju Sars-CoV-2“, rekao je Stefan Bancel, izvršni direktor Moderne.

„Predaćemo ove rezultate američkoj FDA i regulatorima širom sveta početkom juna i zatražiti odobrenje“, najavio je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar