Milioni imigranata u SAD uskoro lakše do državljanstva

Svet 18. feb. 202117:50
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Joebeth Terriquez

Sjedinjene Američke Države najavile su opsežni zakon o imigracijama koji će otvoriti put do američkog državljanstva milionima imigranata koji se već nalaze u Americi, te omogućiti da oni koji su kao deca dovedeni u SAD dođu do validnih ličnih dokumenata.

Ovaj zakon će se uskoro naćin pred usko podeljenim Kongresom SAD-a, a predstavlja pokušaj novoizabranog predsednika Džoa Bajdena da ponovo započne razgovore o reformi američkog imigracionog sistema.

Trenutno je pred Kongresom više samostalnih zakona koji imaju za cilj da revidiraju manje delove imigracionog sistema u zemlji. Na primer, sentor Lindzi Graham, republikanac iz Južne Karoline, i Dik Durbin, demokrata iz Illinoisa, ponovo su uveli svoj Dream Act, koji bi imigrantima koji su ilegalno u zemlju došli kao deca, pružio put do državljanstva.

Ipak je na Kongresu da odluči da li će usvojiti jedan zakon ili će ga podeliti u više odvojenih odluka.

Novi predloženi zakon je otišao dalje od poslednjih napora da se izmeni imigraciona politika iz 2013. godine, i to smanjujući potrebno vreme za stecanje državljanstva sa 13 na osam godina. Time bi imigranti bili u privremenom statusu pet godina, a naredne tri bi čekali da dobiju državljanstvo.

Izuzetak bi bili imigranti bez dokumenata koji su u SAD došli kao deca. Takve osobe bi mogle direktno doći do zelene karte ukoliko ispunjavaju uslove.

Podsetimo da je izmena imigracione politike jedno od predizbornih obećanja Džoa Bajdena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar