Milanović o Miloševiću: Slaviti sa nama nije mala stvar

Svet 05. avg. 202011:24 > 11:33
Podeli:
Zoran Milanović
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović pozdravio je dolazak predstavnika Srba Borisa Miloševića na obeležavanje "Oluje" u Kninu.

„Doći i slaviti ovde, jer ovo je proslava pobede, i pridružiti se Hrvatima u proslavi nije matematička jednačina to je arhitektura srca“, rekao je Milanović.

On je dodao da ceni to što je Milošević došao na obeležavanje i ocenio da to „nije mala stvar“.

„I zato posebno cenim dolazak Borisa Miloševića ovde na proslavu, pridružiti se Hrvatima, to je arhitektura srca i to nije mala stvar. Dolazim do hrvatsko-srpskih odnosa. Ti odnosi su stotinama godina bili komplikovani. Bila je Jugoslavija koja nikad više neće biti. Mi smo tu, postoji naša dobra vera i dobra volja, želimo sarađivati i raditi, želimo poslovati. Želimo znati da će sudovi i u Srbiji i u Hrvatskoj biti nepristrasni, jer odnosi ta dva naroda su važni. Kad se međusobno prepucavamo, drugi nas uopšte ne primećuju. Ti odnosi moraju biti bolji, a ja ću kao hrvatski predsednik dati sve što mogu da to bude bolje“, rekao je Milanović.

Knin, proslava
Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/bs

Milanović je istakao da je Hrvatskoj rat bio nametnut.

„Nama je rat nametnut, napali smo nas oružjem kojeg smo i mi i Slovenci plaćali, bili smo suočeni sa situacijom na koju se niko nije spremao. Oni momci kojima sam juče podelio odlikovanja došli su s namerom da pomognu svojoj državi, oni nisu znali šta ih čeka. Rat se dogodio u treptaju oka. Jako je teško bilo, to govorim kao čovek u godinama, znati šta je pred tobom, predvideti tuđe reakcije, reakcije međunarodne zajednice i graditi hrvatsku vojsku. Predvodio ga je prvi hrvatski predsednik i još važnije, ratni predsednik Franjo Tuđman. Ta pobeda nije pala s neba, ona nije slučajna, ona je plan rada, planiranja, inteligencije stotine hiljada ljudi. Svi mi koji u tome nismo učestovali smo dužni da budemo ahvalni. Prevagu čini malo dobrih i malo hrabrih ljudi“, rekao je Milanović.

Komentari

Vaš komentar