Milanović i Plenković: Nesložni oko pokliča „za dom spremni“

Svet 16. jul. 202014:30
Podeli:
Foto:STRINGER / AFP / Profimedia

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović I aktuelni i budući premijer Andrej Plenković imaju potpuno različite stavove po pitanju ustaškog pokliča “za dom spremni” i dok je Milanović za njegovu zabranu jer, kako ističe, predstavlja govor mržnje, Plenković tvrdi da je to pitanje već regulisano zakonima.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon što je predao mandat za sastav nove vlade Plenkoviću, Milanović je rekao da učešće manjina u parlamentarnoj većini nije simbolika, već dobra praksa, praksa dobrog duha, što, kako je rekao, Hrvatsku kao političku zajednicu razlikuje, nažalost, od nekih suseda.

O ustaškom pokliču „za dom spremni“, Milanović je rekao da je istorija razgovora o toj temi duga, kao i odluka da taj, kako je rekao, “urlik” nije u skladu sa Ustavom.

„PItanje je hoćemo li ga tretirati kao narušavanje reda ili mira ili sankcionirati kao govor mržnje jer on to jeste. Dolazimo iz raznih miljea, porodica, nisam čovek koji voli zabrane, ali ovde druge nema. To treba sankcionisati kao krivično delo s blagom kaznom koja će na onoga ko to radi ostaviti trag. Nećemo vršiti pritisak na tu temu, to je na volji onima koji to mogu da promene”, rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Plenković, pak, kaže da je to pitanje koje je regulisano hrvatskim zakonima I smatra da je po tom pitanju napravljen veiki iskorak.

„Moja želja kao predsednika HDZ-a je da svi manjinski poslanici podrže vladu. Činjenicu da smo mogli razgovarati sa drugim potencijalnim partnerima smo ostavili za druga vremena jer su se ucenjivački ponašali. Zato smo išli na saradnju sa poslanicima sa kojima smo sarađivali proteklih godina, oni koji u budućnosti žele da podrze vladu“, rekao je Plenković.

Komentari

Vaš komentar