Merkelova potpuno zaključava Nemačku, uvodi oštar lokdaun?

Svet 22. apr. 202119:37 > 17:41
Podeli:
Nemačka, lokdaun, lockdown, zatvaranje
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Nemačka bi mogla ponovo u oštri lokdaun. Nemce očekuje zatvaranje za Uskrs, tačnije od 1. do 5. maja što je ranije najavljeno, međutim to zaključavanje moglo bi dodatno da se produži.

Nemački parlament usvojio je u sredu kontroverzni amandman na zakon koji vladi kancelarke Angele Merkel daje ovlašćenje da nametne još oštrije mere protiv korona virusa. Amandman je usvojen sa 342 glasa za prema 250 protiv i 64 uzdržanih. Gornji dom parlamenta u kom su zastupljene savezne pokrajine danas će razmatrati zakon. Ako bude odobren u oba doma parlamenta, primenjivaće se do kraja juna.

Amandman oko kojeg se podigla velika prašina omogućava oštre mere, uključujući zatvranja škola i podavnica i policijski čas tokom noći u regionima gde je stopa zaraze veća od 100 novih infekcija na 100.000 stanovnika tokom poslednjih sedam dana.

Nemačka, lokdaun, lockdown, zatvaranje
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Takođe, isitim zakonom pooštreni su kriterijumi za povratak na onlajn nastavu. Do sada je važio princip da se na onlajn nastavu prelazi u državama u kojima je stopa zaraze veća od 200 slučajeva dnevno na 100.000 stanovnika tokom poslednjih sedam dana, a novim amandmanom to je promenjeno na 165 novih slučajeva na 100.000 stanovnika u istom vremenskom periodu. S obzirom da je u utorak samo jedna država bila ispod 100 po gorenavedenim kriterijumima, jasno je da je novi paket strogih mera skoro pa izvesan.

„Vapaj za pomoć“ i žestoka protivljenja

Ipak, ne slažu se svi sa tim. Tokom rasprave u Donjem domu o spornom amandmanu čulo se mnogo glasova protiv, posebno zbog policijskog časa koji bi, prema konačnom nacrtu zakona trebalo da počne u 22 sata, umesto u 21 kao do sada.

Nemačka, lokdaun, lockdown, zatvaranje
Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Tokom burne rasprave u parlamentu, Kristijan Lindner, šef FDP-a i kandidat te stranke za kancelara, rekao je da je „neustavno to što vakcinisani ne može sam da izađe ispred svojih vrata posle 21 sata u večernju šetnju”.

Pročitajte još:

Braneći u parlamentu plan za oštrija pravila, Merkel je istakla da su druge zemlje uvele daleko restriktivnije mere.

„Treći talas pandemije čvrsto je uhvatio našu zemlju. Lekari intenzivne nege jedan za drugim pozivaju u pomoć. Ko smo mi ako ignorišemo ove njihove pozive?“, rekla je.

O ograničenjima i merama zbog korona virusa u Nemačkoj do sada je odlučivano na konsultacijama Merkelove i lidera 16 država, a regioni su odgovorni za njihovo sprovođenje. Ali u mnogim slučajevima regionalni lideri nisu uspeli da spovedu mere koje su dogovorene sa Merkelovom. Na primer, iako pravila zahtevaju zatvaranje prodavnica (osim prehrambenih) kada je stopa incidencije veća od 100, u mnogim regionima bile su i dalje otvorene.

Institut „Robert Koh“ prijavio je u poslednja 24 sata 18.742 novih slučajeva i 223 smrtna slučaja.

*******

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram