Merkelova najavljuje sastanak sa Tihanovskom

Svet 30. sep. 202013:12
Podeli:
Svetlana Tihanovskaja
Svetlana Tihanovskaja Foto:EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će se i ona sastati sa liderkom beloruske opozicije Svetlanom Tihanovskom, koja je prethodno razgovarala sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

„Uskoro ću se i ja sastati sa Tihanovskom“, izjavila je danas Merkelova u Bundestagu, ističući da se „divi hrabrosti“ žena koje protestuju zbog spornog reizbora Aleksandra Lukašenka za predsednika.

Pročitajte još:

Nemačka kancelarka pozvala je Lukašenka, čiji reizbor ne priznaju EU, Kanada niti SAD, ali ga podržava Moskva, da „počne dijalog sa narodom“, i to „bez mešanja Istoka ili Zapada“.

Makron koji je u poseti Litvaniji, zatražio je juče medjunarodno posredovanje radi organizovanja novih predsedničkih izbora, pod kontrolom medjunarodne zajednice.

„Potrudićemo se kao Evropljani da pomognemo u posredovanju“ koje će „čvrsto voditi OEBS“, rekao je francuski predsednik.

Makron je podsetio da Evropska unija priprema kaznene mere režimu u Belorusiji, a sankcije su najavile i Velika Britanija i Kanada.

Glavna protivnica Lukašenka na izborima, Svetlana Tihanovska otišla je u Litvaniju odmah posle glasanja.

Belorusija je pogodjena političkom krizom od predsedničkih izbora, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Komentari

Vaš komentar