Medojević: Perović pretio da će povući Krivokapića sa liste

Svet 23. okt. 202014:26 > 14:57
Podeli:
Foto: Ivan Dinić/Nova S

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević tvrdi da je bio prisutan kada je sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Gojko Perović u telefonskom razgovoru sa jednim od lidera Demokratskog fronta Andrijom Mandićem, postavio uslov da tri predstavnika crkve budu na listi "Za budućnost Crne Gore", kako bi MCP podržala tu izbornu listu.

Lider PzP-a tvrdi da se sveštenik Gojko Perović meša u formiranje Vlade.

Pročitajte još:

On tvrdi da je Perović tada „čak i zapretio“ povlačenjem Zdravka Krivokapića sa liste, ako DF na nju ne uvrsti još tri osobe bliske crkvi.

„Gojko Perović nema problem sa mnom, nego sa istinom. Ja sam rekao da je on deo grupe koja se nelegitimno i suprotno ustavnim i demokratskim principima meša u kreiranje naše izborne liste ‘Za budućnost Crne Gore’ i sada se meša u formiranje Vlade. Rekao sam to jer je istina. Lično sam bio prisutan za istim stolom kada je Gojko Perović u telefonskom razgovoru sa Andrijom Mandićem uslovljavao ‘podršku Crkve’ sa stavljanjem tri njihova predstavnika na listu. Kako je meni i Milanu Kneževiću, Andrija preneo. Gojko Perović je tada čak i zapretio povlačenjem Krivokapića sa liste, ako ne prihvatimo još trojicu ‘njegovih’. Andrija mu je tada vrlo oštrim tonom rekao ‘Povucite, ako je tako’,“ napisao je Medojević na Fejsbuku.

Upravo Perović, kako dodaje lider DF-a, „manirom DPS, komunističkog režima i Đukanovića“ poistovećuje sebe sa Crkvom.

Nebojša Medojević
Foto: N1

„Ja nisam pominjao Crkvu, nego njega lično, jer sam se lično uverio da se meša u dnevnu politiku i pokazuje izraženu strast prema moći, vlasti i uticaju. Kao da je zaboravio reči Mitropolita Amfilohija koji je rekao: “Vlastodršci nisu država, kao što ni on nije Crkva. Crkva je ovaj narod, sveštenstvo, a država je Sveti Petar Cetinjski, Sveti Petar Lovćenski Tajnovidac, Kralj Nikola, i ovaj narod”. Crkva je Gojko Peroviću narod, a narod traži pravdu, promene, demontažu totalitarnog režima, diskontinuitet od komunističkog uređenja, otvaranje dosijea UDBE, lustraciju, zabranu rada DPS, odgovornost za pljačku drzave i naroda i konfiskaciju opljačkane imovine i vraćanje narodu. Ja sam poslanik koji je hapšen zbog odbrane Crkve, zajedno sa kolegama iz DF“, napisao je Medojević.

On je istakao da se zalaže za odvojenost Crkve od države i poštovanje kanona Crkve. „Tako se zalažem i za poštovanja Ustava SPC i jedinstvo SPC. Sve do kad Crkva ne odluči drugačije“, navodi Medojević.

„U okviru reformi vezanih za demontažu bivšeg režima, zalažem se za pravnu, moralnu, materijalnu i političku rehabilitaciju žrtava komunističkog režima među kojima je i bivši Mitropolit Joanikije i 120 pobijenih sveštenika. Zalažem se za pravednu restituciji imovine koju su komunisti oteli Crkvi. Zalažem se i za otvaranje dosijea UDBE bez kojeg nema moralnog ni duhovnog pročišćenja našeg naroda. To bi bilo lekovito posebno za našu svetu Crkvu koju je UDBA godinama držala pod merama i vrbovala neke sveštenike. Otvaranjem dosijea i Crkva bi se pročistila od ostavštine komunističkog režima i mogla punim plućima da širi pravoslavlje i radi na duhovnoj obnovi našeg naroda. Sve što ja radim, radim za dobro mog naroda, a samim tim i moje Crkve. Tako mi Bog, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije pomogli. Jer Crkva nije Gojko Perović, nego narod „, zaključio je Medojević.

Gojković: Medojević preuzima anti-crkveni manir svojih dojučerašnjih protivnika

Podsetimo, rektor cetinjske Bogoslovije, Gojko Perović rekao je da on ne vrši nikakvu opstrukciju niti bilo kakvu drugu aktivnost na putu formiranja vlade, niti ga bilo ko na tu temu konsultuje, niti mu je to na kraj pameti da radi.

Foto: Printscreen/YouTube/Радио Светигора

On je reagovao na jučerašnju izjavu predsednika Pokreta za promene (PzP), Nebojše Medojevića, koji je kazao da se mandatar za sastav nove Vlade, Zdravko Krivokapić ponaša kao peti poslanik koalicije CnB, a ne kao nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ i ponovio da na njega imaju uticaj delovi Crkve i vlasnici „Vijesti“.

„Smatram da nakon minulih izbora, Crkvu sve manje treba prepoznavati kao inspiraciju za političke diskusije, a posebno kao motiv za politikantske optužbe i propagandne naslove. U tom smislu najmanje sam očekivao da će jedan od predstavnika pobedničke koalicije, na neki način preuzeti manir napada na Crkvu od odlazeće vlasti. Stiče se utisak da gospodin Medojević, sa neosnovanim optužbama, neutemeljenim ocenama i ničim izazvanim pretpostavkama na račun Crkve, a ovog puta i mene lično, čini baš to – preuzima anti-crkveni manir od svojih dojučerašnjih političkih protivnika. Tim pre, što je sadržaj njegovih napada na Crkvu u određenim delovima skoro pa identičan sa aktuelnom anti-novinarskom i anti-crkvenom kampanjom“, rekao je Perović.

Foto: Shutterstock/Kiev.Victor

On je saopštio da se Crkva optužuje da „sastavlja Vladu“- bez i jednog jedinog argumenta ili dokaza, „iako je više puta javno saopšteno da Crkva ne nalazi nikakav svoj interes u postupku sastavljanja Vlade, niti u tim temama vidi svoje mesto, niti je zainteresovana za izgradnju političke scene i međusobne stranačke odnose i dogovore.“

„Ovo sve saopštavam iz osećaja odgovornosti prema javnosti koja je ponovo zasuta neistinama o ulozi Crkve, pri čemu izražavam i poseban senzibilitet u odnosu na ljude koji su glasali za listu na kojoj je izabran i gospodin Medojević. Dakle, pop Gojko Perović ne vrši nikakvu opstrukciju niti bilo kakvu drugu aktivnost na putu formiranja vlade, niti ga bilo ko na tu temu konsultuje, niti mu je to na kraj pameti da radi. Ni njemu, ni bilo kom drugom sveštenom licu iz SPC. Ko bi to, od sveštenika radio – ne bi radio po Božijem blagoslovu ni po Božijoj nauci. Kao što nije po Božijem, da neko, poput gospodina Medojevića, iznosi javno ovakve besmislene i nedokazane optužbe. Hajde da gradimo Crnu Goru tako da u njoj svak radi svoj posao, a da nam javno izgovorena riječ bude obavezujuća svetinja, a ne stvar za jednokratnu upotrebu“, poručio je Perović.

BONUS VIDEO

 

Komentari

Vaš komentar